Toscana

Igår bläddrade vi vidare i kokboken och landade i Toscana. Eller det gjorde vi tidigare i veckan eftersom vi insett att man inte vill åka till Esselunga varenda dag. Rätten för dagen härstammar från Toscana och är en kotlettrad kryddad med fänkål och del andra örter. Kvällens Gordon Ramsey var jag själv och Veronica var min adept. Det blev fort tvärtom.

Kokboken vi använder är italia amore av Caroline Hofberg. Denna bok var det lite rabalder om eftersom Carolina tog några genvägar och kopierade en annan kille. Eftersom "steal with pride" är något man sysslar med dagligen själv tar vi inte ställning i denna fråga. Vi lagar.

1. Primi Piatti
Detta bestod av lantchips med balsavinägersmak och en Peroni. (Daisan, ölreportaget kommer snart, vi har dragit ut på det lite)

2. Ugnsstekt kotlettrad med rostad potatis.
Detta var en mycket enkel rätt (som mor alltid brukar säga om alla rätter man inte orkat göra eftersom kryddningsalternativen till krögarpytt är oändliga) att tillaga. Det knepigaste var som vanligt att hitta allt på affären tidigare i veckan. Örterna (fänkål, citronskal, rosmarin och vitlök) blandades i en skål varpå vi gjorde snitt i köttet och tryckte ner detta. Så här i efterhand hade vi nog gjort snitten ännu djupare för att trycka in den goda smaken. Roligt här var att vi fick användning för caiprinhapapegojan där vi man skulle "stöta" fänkålen. Just den här stötningen var en syssla jag fann mycket underhållande. Fänkål gav en liten nyans av lakritssmak
Efter att ha klappat om köttbiten med resterande kryddblandning lade vi den i formen, hällde på olivolja och vitt vin sedan skötte ugnen resten. Under själva puttrandet som tar ett par timmar kan man exempelvis kolla NHL-statistik i PDF-format. Man kan även kolla vilka band som kommer till Milano och vi har ristat in Muse och Regina Spektor i kalendern. Ska spela på San Siro repektive ett slott.
Potatisen strör man efter någon timme bara in i ugnen i samma form runt köttet. Den drog in spadet perfekt och blev lagom mjuk och god. Till middagen drack vi en flaska Prosecco di Valdobbiadene.

Upplägget
Köttet måste skäras med stor frenesi.
Du ser ju själv hur gott det var

3. Tiramisu
En hjäteinsats av andrekocken ledde till att vi faktiskt kunde äta detta som ska stå och dra i 4 timmar i kylen. Detta är en svår rätt som kräver sin skapare. Mascarponeosten är det som är viktigast samt Savoiardkexen som ska dra in konjaken. Man ska vara väldigt försiktig med konjaken annars får hela skapelsen en kraftig spritkaraktär. Denna var helt perfekt men levde verkligen inte upp till sitt namn; Tiramisu betyder nämligen - pigga upp mig eller dra upp mig. Det blev ett behandlingshem där båda satt med glansig blick och halvöppen mun.
Tiramisun var grym och följdes av dubbad tv som är värt ett helt eget kapitel där rubriken ska vara "Fördummande av folkslag"

Ikväll blir det middag med två stycken som jobbar på Ikea. Vi har ju vart där rätt mycket i början så två bjöd hem oss på middag. Den enda utmaningen med det är att fixa en taxi hem. Den andra utmaningen är för undertecknad att hålla matchvikt. Eller iaf matchvikt plus 3kg.
/Andreas

Kommentarer
Postat av: Camilla

Men hallå...det där såg ju inte direkt ogott ut! :-)

Har faktiskt aldrig gjort Tiramisu men nu är det baske mig snart dags!

2010-01-16 @ 15:06:17
Postat av: Daisan

1. Regina Spektor är ju magiskt bra...och Muse alltså. Oj oj, men jag får väl gå till Kulturens Hus och se på Özz Nûjen. Det borde vara jämförbart.

2. Tiramisu är min favoritefterrätt alla kategorier. Blev inspirerad, måste göra det nån dag här.

2010-01-17 @ 10:12:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0