Det opraktiska Italien

Vi tycker om det här landet. Men att påstå att italienarna de mest praktiska och effektiva människorna vore nog en ren lögn. Här är några exempel som styrker detta påstående.  

Paraplyer
När det regnar åker paraplyerna fram. Inget konstigt med det. Men att välja paraply och inte regnjacka eller något annat funktionsplagg när man tillexempel ska dra barnvagnen, rasta sina tre hundar eller bära hem matkassarna och på det sättet få två fria händer, det är för mig obegripligt.

Abbonemang
Det är svårt att få till ett abbonemang. Det är svårt att avsluta ett abbonemang. För att få ett kontantnummer till mobilen måste de ha ditt pass inscannat. Och vill du, som vi till exempel, ändra ditt abbonemang måste du anmäla att du vill att de ringer dig, vänta på detta samtal och sedan bekräfta förändringen via ett fax. Och detta är ändå ett abbonemang för ett internetbolag. Ett internetbolag som inte accepterar mejlkontakt. Jag fasar för den dagen vi ska avsluta el- och gas abbonemanget.

Posten
Posten är bra på många sätt. Du kan betala fakturor, posta paket och mycket annat. Problemet är att alla kassor har olika funktioner. Och står du i kassa A får du inte köpa frimärken utan måste ta en ny kölapp till kassa B. Även om du ser att frimärkena faktiskt ligger på armlängds avstånd från kassörska A. Känns lite enerverande. Det, och att de inte accepterar att du betalar med kontokort trots att de har kortterminaler. Eller jo, för vissa saker men inte alla. Då är det bara att åka banken och hämta pengar och komma tillbaka och ta en ny kölapp. För kassa A eller kanske B. Hur var det nu igen?

Fylla på gas
Vi köpte en gasolgrill. Personale visste inte riktigt vart man köper gas. När vi väl hitttade gasen var vi nöjda. Sen när vi skulle fylla på gasen blev det lite krångligt. Du ska gå till personal A med din behållare. Som tar den och går och hämtar en ny likadan. Sedan ska ni tillsammans gå till personal B som slår in ditt köp av den nya samt din retur av den gamla. Sedan går du med dessa två kvitton och den nya behållaren till personal C. Denna ber dig skriva på ett papper som intygar att just du bytt ut denna gas. Då är du klar. Men ve den som kommer med lite gas kvar i behållaren och vill byta in den, då är det bara att gå hem med den igen.

Bensinmackar
Bensinmackarna är moderna här. De har en kortautomat och du tankar som vanligt som i Sverige. Men det jag inte kan förstå är varför man, trots den fungerande kortautomaten inte får använda den utan måste gå in i butiken och stå i en kö för att betala. Detta ineffektiviserar tankningen något otroligt. Speciellt som de tre framför dig oftast känner mackpersonalen och även ska småprata lite. Jag brukar försöka pricka in att tanka efter öppettid, för att få betala i kortautomaten.

Klisterlappssystem
Liksom man på ICA kan samla bonuspoäng för att sedan få en liten slant att handla för, har matbutikerna här också ett bonussystem. När det är kampanjtider då kan du få samla på "bollini", små metallskimrande klisterlappar. På Esselunga exempelvis får du en klisterlapp för varje 25e euro du handlar för och tanten efter dig i kön tittar längtansfullt på dessa när du kasserar in fyra stycken små märken. Dessa ska du sen hålla reda på för att lösa in mot exempelvis en fotboll eller kristallkaraff när du fått ihop tillräckligt många. Ibland kan du få ett papper med rutor att klistra fast dessa på, för att göra det "enklare". Vi har nu ca 30 små lappar såg jag,  som jag alltid glömmer ta med till affären. Och nu är kampanjen tyvärr över. 

Och apropå mataffären. Självklart byggs det enorma varuberg. Och de har två band, så man kan teoretiskt vara två som packar in sina varor samtidigt. Men vad hjälper det när kassörskan alltid bara använder en. Och när kunden framför dig aldrig betalar för sig förrän hon/han packat ner alla sina varor klart. 

Lunchstängt
De flesta mindre butiker stänger mellan ca 12.30-14.30. Bland annat vår lokala biglietteria som säljer tidningar och bussbiljetter. Vilket kan vara väldigt frustrerande om man hade tänkt åka med bussen exempelvis klockan 14 och inte har en biljett.

Bostadsrättsföreningar

Finns inte här om jag förstått saken rätt. Utan man äger helt enkelt en del av hela byggnaden. Sen gäller det att komma överens med övriga i byggnaden att hörni, nu är det väl dags att måla om fasaden och byta ut några takpannor. Ibland gör man inte det, och byggnader där en tredjedel ser väl omhändertaget ut medans resten står och faller är inte ovanligt. Det som alla vill ha det funkar bra, såsom sophämtning. Men det innebär även att det inte finns praktiska saker som gemensamma tvättstugor eller cykelförråd. Avsaknaden av bostadsrättsförening gjorde även att min australienska vän fick uppleva två innertak rasa ihop av regnet under de åtta månader hon bodde här.

Språket
Här pluggar man latin istället för att lära sig ordentlig engelska. Hur praktiskt är det?


/Veronica, som ibland själv varken är effektiv eller praktisk

Kommentarer
Postat av: My Bolund

Vad kul dina poster verkar vara. kommer med all säkerhet att läsa dina inlägg igen! :p Ha en bra vardag :p

2011-02-24 @ 00:53:27
URL: http://jade.se
Postat av: Veronica

Tack så mycket My!

2011-02-24 @ 19:26:22
URL: http://unabellavita.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0