Kazakstan - ett land utan tandförsäkring för taxichaufförer

Kazakstan är ett blomstrande land, på väldigt begränsade ytor, för väldigt begränsat med folk. Här samsas cirka 15 miljoner människor på en yta som motsvarar västeuropa. I denna fantastiska demokrati har man även olja och gas som naturresurs. I demokratin, där sittande presidenten sedan 1990 (Nursultan Nazarbajev) vanligen får cirka 95% av rösterna i skenbart demokratiska val. 

En vecka som denna, då det är den årliga O&G-mässan, är alla taxichaufförer. Det börjar redan på flygplatsen där de mest driftiga chaufförerna på något sätt krånglat sig förbi passkontrollen och väntar i tarmen mellan flygplanet och gaten. Priserna varierar häftigt i den färgglada valutan. En lyckad taktik var att gå till en grupp tandlösa chaufförer och hålla upp en tusing som motsvarar 5€. Genast sätts budgivningen igång och de flesta menar på att 5000 är ett rimligt pris för 2km. Snabbt ser man några som börjar anti-förhandla och helt plötsligt är det någon som godtar 800 till sina ej licensierade kollegors fasa. Priset kan sedan förändras inne i taxin med ett par 100%.


På inneklubben "Soho" var det kazakiskt liveband som höll en väldigt hög kvalitet av rock-klassiker. Led Zeppelin, Queen, Europe - de behärskade allt. True story! Det lustiga med den här bilden är kvinnan som dansade med högtalaren i cirka 2h i sträck.


Ett kazakiskt afrodisiak

På samtliga restauranger finns ett oändligt utbud av "Mutton" (fårkött). Det äter man mycket i Kazakstan. På bilden ovan ses deras version av viagra. Ett sant kazakiskt afrodisiak. Mutton dick.Jag och Vladimir

Nu till själva höjdpunkten. Fick under dagen veta av andra svenskar på plats att Vladimir Smirnov var på plats. Jag hoppades givetvis på att träffa karln och det gjorde jag sedan av en slump i hotellfoajen. Jag kände igen honom direkt och tog rygg - han vände sig om - vi hälsade - han pratar såklart klockren svenska. Vi satte oss ner - han bjöd på te. Vi diskuterade hans uppdrag för Scania i Kazakstan som han gjort mycket framgångsrikt. Kändes riktigt seriöst men till slut tog mitt sportintresse över och förvandlade det hela till en fars. Sittandes där med Kazakstans enda superstar var det tvunget att hända. Ovan är beviset. Jag ska köpa ett nytt skärp.

Överhuvudtaget var det en underhållande resa och de flesta man träffade försökte tjäna en hacka på ens närvaro. Vissa lyckades (taxichaffisar), andra inte (folk med logistikföretag plus prostituerade)

/A


Kommentarer
Postat av: Freedomtravel

Intressant! Vi har ju funderat lite på det här landet...

http://www.freedomtravel.se/2011/09/vad-vet-du-om-kazakstan/

2011-10-08 @ 13:15:29
URL: http://www.freedomtravel.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0