Back to basics

Efter att ha avkalkat sönder vår espressomaskin och fått slut på svenskt bryggkaffe har vi nu övergått till mokabryggare. En stadig sak som ger starkt kaffe. Starkt, och nu när man börjar få kläm på det, även jättegott.

Jag känner mig trygg med vår Moka. För något som i princip sett likadant ut sedan 1933 måste väl fungera bra? Alternativt beror det på den konservativa synen på allt som har med köket att göra. Kaffet ska bryggas på det sätt som ens mamma brukar brygga det. Basta.

Hur man får till en fin moka:
Fyll nedre delen med vatten upp till ventilen.
Fyll silen med kaffe. Fyll upp till kanten utan att pressa.
Skruva ihop och dra på en liten gaslåga. Det tar längre tid, men du ska tålamod med kaffe.
När allt kaffe kommit upp i kannan och den fått puttra till en stund så är det klart.

PS. När din bryggare svalnat. Var inte slö som jag, utan se till att tömma den och låt den torka. Mokabryggare är kända för att liksom bli mögliga i nedre delen. Inte fräscht.


Våran bryggare är röd, och är väl i och för sig en lite modernare modell med glaskanna. Men det är kul, för då kan man liksom sitta där och titta förundrat på när kaffenivån stiger.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0