Det rör på sig.

Min lägenhet tycks plötsligt vara topic of the day och ryktet om gårdagens värdering går över ett Luleå som plötsligt känns som mindre än litet. Så jag har två visningar. Och plötsligt har jag två köpare. Och mäklaren känns överflödig, vilket han redan förstått innan jag sa något, eftersom han hört ryktet om just de två köparna.

Nu ska bara allt gå som planerat så är lägenheten ett problem mindre. Skulle vara skönt. Även om jag inte riktigt kan prata om problem i det här sammanhanget. 

För det verkar även hända saker med kontrakt och italien. Efter en tid av tystnad börjar herr italienboss agera. Allt klarnar. Det good life närmar sig.

I säljartagen.

Lägenheten blev värderad till det jag ville. Sen gäller det ju också att köparna förstår att värdera den lika högt. Mäklaren var vass. Vesselvass med spetsiga blanka skor. Varför tänker jag alltid på vesslor när jag tänker mäklare?

För så spetsig var han inte egentligen. Men han ville jag skulle ut med den på marknaden redan igår. Vilket känns lite stressande faktiskt. Har ju socklar som ska fast, hål som ska täppas igen och tapeter som ska upp. Så ni som undrar om jag någonsin blir stressad; titta nu.

Jaja. Sa till vesslan att jag behövde sova på saken. Och, men det sa jag inte, hoppas lite på att få sälja den privat istället.

A4

Jag har nåt roligt att berätta. Men då jag är rädd att jinxa alltihopa berättar jag ingenting. Men jag kan säga att det handlar om en bil. Och det handlar om italien. Och att det är roligt.

23 september

Det ser ut som att flytten kommer bli efter nyår. Om nu Andreas förstod danskan rätt.

Har städat upp i lägenheten inför värderingen på tisdag. Man måste ha framförhållning när man inte är hemma på helgerna minsann. Eller städat upp och städat upp. Det rum jag hann med ser väldigt fint ut. De andra rummen har nu fått ta över det som gjorde att rummet inte såg fint ut. Och ser således mindre fina ut. Nåväl. Ett rum, och lyckats hitta ungefär en packe med hårsnoddar som jag samlat runt handlederna.Mat att älska

Italien och mat. Hör som ihop. När vi var i Italien i sommar så var det en stad vid kusten, med tillhörande skaldjurskultur. Slemmiga ostron och bläckfiskögon som stirrade tillbaka på en. Inte alltid så aptitretande. Men nu talar vi om Milano, Lobardiet. Norra inlandet... Verkar som att kött och vinkonsumtion ligger högt i kurs. Jag läser om gorgonzola och Grana Padano. Risotto, grädde, smör, polenta, kött, fågel, kalv, mortadella och bresaola. Tror vi kommer gilla det. Ganska väldigt mycket faktiskt.


Kluvna toppar

Klippte mig hos Sebastian idag. Efter att nästan ha glömt bort det och kommit 20 minuter försent då. Insåg att jag måste hitta en ny frisör i Milano, som förstår mig lika bra som han. Och som Sebastian så fint påpekade; i Italien innebär en snygg frisör väldigt mycket hår. Att "klippa ur" kanske inte ens finns i det italienska vokabuläret? Att hitta en bra parrucchiere blir nog en utmaning. Tur det finns hårsnoddar.


Vånda en månda

Idag fick vi ett (vad vi tror är seriöst) erbjudande som man inte bör tacka nej till. Som gör att hela italienplanen sätts på prov. Men italien är å andra sidan ett erbjudande man definitivt inte ska tacka nej till. Ett sådant kommer sällan två gånger. Lätt vånda råder. Skype-konferensen blev lång ikväll. Meningen "Vi borde göra en lista" kom upp igen, plus och minus. Plus och minus..

Nåväl, chi vivrà vedrà. Den som lever får se.Saker att tänka på

Visst, hund vore mysigt. Men det finns faktiskt andra saker som har större prio. Sånt som inte går att vara utan.
Så här ser vår lista över saker vi behöver fixa i italien ut, hittills:

Internet i lägenheten.
En liten fin bil att få lacken repad på.
Ett italienskt konto med tillhörande kort.
Mobilabbonemang såklart.
Försäkringar och dylikt.
Lära sig lite italienska.

Men självklart finns det de som tänkt lite längre. Det här är saker man ska tänka på vid flytt utomlands. Enligt de som vet.

Angående arbete och boende
Visum
Arbetstillstånd
Ditt boende i det nya landet
Sälja eller hyra ut din gamla bostad
Säga upp el, vatten och telefon.
Folkbokföringen
Emigration
Adressändring
Lagerhotell vid temporärt utlandsboende

Försäkringar och vård

Vaccination
A-kassa
Sjukvård i Sverige och utomlands
Tandvård
Hemförsäkring
Bilförsäkring
Reseförsäkring
Flyttgods
Livförsäkring
Begravningsförsäkring

Övriga saker
Körkort
Pass
Tullbestämmelser
Flytt av bohag
Bil på export
Tidningar på svenska

Pust. Det är tur att vi får hjälp.

Och det är väl klart vi ska ha hund.

Vi vill ha en vovve att bo och flanera med på Milanos gator. Gav därför syrran i uppgift att hitta oss en passande hundras. För vi vill ha en liten behändig fin vovve. Som är så liten att man kan ha med den på resor och som inte skiter så stort när man ska plocka upp efter den. Som inte är en lurvig ful golvtrasa, har ett gristryne till nos eller ser ut som att den äter barn. Som är social och trevlig och går att lämna över till den söta italienska granntanten. Och vad kommer hon fram till?
Jo, en italiensk vinthund såklart.


En liten tanke bara.

Mörkt hår. Mörk hy. Rabblandes tio fraser italienska. Jag kommer smälta in så fint på Milanos gator. Ja, passa in helt fantastiskt. Om man bortser från en liten detalj som kommer avslöja mig.. Mitt bland tusen par klackeskor, går ett par ballerinor.
Ovetskap.

Imorgon sker ett möte. Då kanske vi vet liiiite mer. Kanske kanske. Men det är inte säkert.

Årets svensk

I min jakt på kunskap lärde jag mig detta; Årets svensk 2008 var operasångerskan Ann-Sofie von Otter. Tänka sig.
Inte egentligen den information jag sökte efter, men inför livet som utlandssvensk känns Föreningen Svenskar i Världen som en hemsida värd att bekanta sig med.

De har en länk till www.swedishsnus.com. Bara en sån sak.

Museo d'Arte e Scienza

Tydligen ska jag gå till Museo d'Arte e Scienza när jag har tid över. Det är det närmsta ett science center Milano kan erbjuda. Inte lika bra som Teknikens Hus förstås, men ändå.

Innan italien.

Tömma och sälja lägenheten. Åka ner till Milano och hitta en ny. Välja ut det viktigaste ur garderoben. Ge bort resten. Fundera på hur viktigt det är att få med sig symaskinen, tvn, datorn, dvdn, böckerna.. Göra mig av med bilen. Kanske få en slant för den. Bestämma vilken färg vi ska ha på vår Cooper. Komma fram till vilka saker jag inte kan vara utan. Och hur vi ska få med de. Säga upp mig från facket. Avsluta på jobbet. Gå till tandläkaren för en helrenovering. Åka upp till Kengis. Ha en hejdåråfest. Hitta faddrar till mina blommor... Det är en del att stå i helt enkelt.

Men det ska tydligen vara bra att skriva upp allt på en lista och se hur den sakta men säkert krymper?

Någonstans ska man ju börja.

Köpte en språkkurs på nätet. Italienska för nybörjare. Och då Andreas halvljugit om att jag redan kan grunderna, känner jag en viss press att lära mig åtminstone lite italienska innan flytten.

Men audin har som vanligt ett dött batteri och behövde lite kärlek, så dagens lektion med den digitala italienskaläraren blev inställd.

Ciao, mi chiamo Veronica. La mia auto è rotta.

Kanske. Typ. Jag vet inte hur mycket vi ska tro på google translate?

Nu händer det.

Jaha. Okej. Var börjar man?

För det första. Vi flyttar till Milano, Andreas och jag.
Roligt. Spännande. Helt fantastiskt faktiskt.

Men visst, det finns en del frågetecken att reda ut först.

När flyttar vi? Var ska vi bo? Vad ska han göra? Vad ska jag göra? Hur blir det med försäkringar? Och finns det filmjölk? Listan på frågor är lång, trots att vi inte ens börjat skriva på den.

Men en sak vet vi: Det händer. Och det händer nu.

RSS 2.0