Okej. Det räcker nu.

Glöm det där jag sa om att solen skiner. Det varade i någon timme sen kom regnmolnen. Och snart därefter kom åskmolnen. Regnet har öst ner. Och det har mullrat, dånat och blixtrat helt hämningslöst.


Tillslut tycktes det ha lugnat ner sig och jag vågade mig ut. Det var jag och alla hundägare. Kryssandes mellan vattenpölar och 25 cm långa daggmaskar som kämpar för att komma tillbaka till jorden kan jag konstatera att det har öst ner rejält de senaste timmarna. Och tio minuter innan jag hunnit komma hem igen börjar det spöregna igen. Såklart.

Kvarstår bara att göra det man gör när vädret är så här. Krypa under en filt och slå på en film. Nog tycker jag det har regnat nog nu. Men regn behöver man i varje fall inte skotta bort.

Vi ansade vinrankan

Tittar på vädersymbolen på vår blogg. Den stämmer ju inte alls. Där står det plus tio grader och regn, men jag sitter just nu ute i trädgården och kan konstatera att det är klarblå himmel och sol.

Apropå vår trädgård. I lördags fick Andreas för sig att han skulle ansa vinrakan. För det hade tydligen Guiseppe på jobbet sagt att man måste göra. Och med tanke på hur den slingrade sig ända upp i vår säkert femton meter höga gran var det nog dags. För tre år sen. Tänk så mycket energi den rankan lagt på att klättra uppåt istället för att satsa på det som är dens viktiga mål i livet. Att producera vindruvor.

Vilket som. Han tog med sig kökssaxen och brödkniven (vi har ingen sekatör) och började kapa. Vinrankan grät floder. Det revs. Och det slets. Att få loss de slingrande grenarna från granen var inte lätt. En gren satt fast otroligt hårt, den ville inte släppa. Tobbe försökte dra. Han drog. Och han drog. Tills det hördes ett knak. Och ett brak! En rejäl gren från grannens björk -  tydligen också offer för vår vinrankas växtligthet - rasade i backen. På grannens tomt, såklart.

Fort avbröts vinrankeansningen. De mest tydliga spåren, en lång gren från rankan som gick över deras häck till vår tomt, togs bort. Sen stod vi mycket tysta, lätt chockade, och väntade på reaktion från grannen.

Hela helgen har vi väntat på en reaktion. Ett djurhuvud på gräsmattan eller liknande. Argument om hur vi faktiskt hjälpt grannen bli av med en uppenbart murken och farlig gren har tänkts ut. Men inget har hänt. Vi kom nog undan den här gången.

Och dagens läsarfråga: Vad är det här för ett träd? De stora rosa knopparna slår snart ut.

Saker vi gjorde i helgen.


Vi gjorde en snabbsightseeing i Milano, och nu har även Andreas till slut tagit sig in i den där Duomen.

Andreas lärde Tobbe allt om kronärskockekockandets hemligheter.


Vi åt. Och det provades och det åts lite mer. Antagligen lite för mycket.
Vi åkte till Champoluc för att titta på lite alper Med två förväntansfulla i baksätet.

Vi åkte längs serpentinvägar på 1500 meters höjd. Vilket fick vissa passagerare att må illa, andra att ropa glatt av förtjusning. Vilket fall, efter ca 460 foton på 30 minuter är det nu mest troligt Italiens mest väldokumenterade vägsträcka.

Väl framme sken solen och alla var nöjda. Vissa åkte skidor. Andra satt mest och var just nöjda.


Och vi åkte tillbaka. Vi öppnade äntligen Sandviks julklapp som innehöll världens kanske största muffin.

Vi gick ut. Den förlorade timmen på morgonen innebar en extra timme skön sol på kvällen. Att sitta på en parkbänk med en kopp kaffe och titta på när folk joggar visade sig vara mycket givande.

Och helgen tog slut och det blev måndag igen. Gästerna är hemflugna, Andreas i Turkiet. Och jag har nyss kommit hem efter ett misslyckat försök att betala en räkning på det lokala postkontoret. Det gick inte alls. /V

Mid season

Harley: Now to the backstory by our pointman in the field. Glen. You there?

Glen: For sure Harley. As suspected Andreas took a few days off, went to Bellagio with the mother in law, Veronica and aunt of Veronica. This for sure paid off for him and he won a non championship game vs the three Pajalans.

Harley: Wow, that is really some news you got there Glen. Now reporting also off season games.

Glen: How´s your wife Harley? Does she want the stuff she left here or not, things working out ok?

Bogdan (from control room): Thats enough guys, already I have enough reasons to fire both of you. Don´t push yourselves over the edge.

Glen: There was also a championship game. It was a quite friday night. Veronica was out warming up with running which should give a positive feel before the game.

Harley: What about Andreas preparations?

Glen: You could think that he would be rather annoyed trying to tear his eyeballs out after 2,5 h i a traffic jam in the morning including the engine broke down in the car.

Harley: I remember the time I was….

Glen: It´s not about you Harley, not ALL things are about you.

Bogdan: Last warning guys.

Harley: Back to the game Glen.

Glen: The preparations was not really giving an impact at all. The word impact is though a good word for Andreas game, winning by a new record high 422 points. He was constantly in the lead even though Veronica did a good game.

Harley: Great comeback after his abysmal result the week before.

Glen: Veronica was never really focused during this game claiming this was a give away to make Andreas feel like a winner once or twice during the year.

Harley: I remember when my wife..

Glen: About your wife….Jag trodde vi skulle lära känna varann.

Hon kom in, såg sig runt och drack lite vatten. Fem minuter senare sover hon i soffan.

Att vara hundvakt åt den här rufsen är inte så ansträngande.

Det frodas. Också.

Känner att den där bilden på spindeln tog lite andan ur oss. Ska nu i ett försök att släta över det presentera fördelen med att klimatet blivit mycket varmare. Nämligen allt som växer utanför lägenheten.

Den här rosa busken är nu inte bara i blom, utan i full blom.Lökarna som mamma räddade är i knopp och blom. De blå blommar men ser något naggade i kanten ut, eftersom det är precis vad dom är. Blev innan räddningen överkörda av Andreas och gräsklipparen.


En mycket gul buske. Lagom till påsk.

Så. Nu tänker vi inte på spindlar mer. Okej?
Imorgon ska jag vara hundvakt till paret Annika och Görans vovve. Hoppas den inte slickar på listerna, för då kommer den garanterat dö av allt insektsmedel. /V


Buona giornata Pocoyo!

Som en 1,5 åring. På den nivån är min italienska tydligen just nu. För när jag slår på tvn springer en liten blå figur vid namn Pocoyo omkring med sina djurvänner. De dansar, åker och badar. Och hittar bollar. Som är stora. Och små. Och för första gången fastnar jag. Och nu förstår jag varför småttingar tycker om att titta på sånt här. Det är inte för att de tycker det är speciellt bra handling, de skulle säkert liksom jag egentligen hellre titta på senaste filmen med George Clooney. Men det är bra mycket roligare att titta på något där ens ordförråd räcker till.


Ska gå en fortsättningskurs i italienska. Det verkar motiverat. /V

Känsliga läsare varnas.

Sa jag att vi inte ser några spindlar nuförtiden? Tar tillbaka det. Igår möttes vi av en riktig otäcking. Innan jag vågade komma så nära att jag kunde fota den var vi tvungna att attackera med "spider-spray". /V


Florist javisst

Som skydd mot de fasansfulla idioter som medvetet och ondskefullt försöker pricka våra saker med torv, mossa, gräs och allt annat löst har vi dragit ut markisen lite. Samtidigt fungerar den även som skydd mot regnet som ska vara ihärdigt några dagar. Men regnet är bra för gräset. När vi handlade mer gräsfrön passade vi på att fixa en lämplig hatt på rea som mestadels kommer användas inom våra 8 gånger 8 meter trädgård.

Inspirerad florist

Gräsfröna har hittills fungerat mest som smörgåsbord åt allehanda småfåglar. Vårt nya motmedel mot det bruna är därför strategiskt utplacerade murgrönor. På en promenad såg vi även en del växter som Veronica fattade tycke för. Ogenerat rev och slet hon lös grenar, rötter plus annat så att det såg ut som en jordfräs varit runt. Jag agerade utkik och skrek Tse-Tse fly (kodordet) när vi höll på att bli upptäckta.
/A

Kampen har börjat

Våra tidigare omnämnda vänner spindlarna syns inte till så ofta längre. Nu är det tydligen istället säsong för myror. Veckan började med en myrchock i sovrummet som mottades med vitpeppar, dammsugare och en toffel med hård sula. Nöjt kunde jag konstatera att detta gav resultat. Sovrummet luktade för all del peppar, men myrorna var det inte många kvar av. Lyckan blev tyvärr kortvarig då det snart visade sig att de små små myrorna ockuperat nästa rum. Läge för hårdare metoder. Ett besök på närmaste trädgårdsbutik och en skumspray som verkar dödlig har inhandlats. Andreas tar på sig IAC kepsen, håller sprayflaskan bestämt i handen. Nu ska dom dö.

Spraytest. Vi provade lägga lite skum på en myra. Den vred sig krampaktigt och såg ut att tycka det var obehagligt. Bra.

Listerna är mycket tveksamt fastsatta. Vi tror att bakom någon av dom är myrbasen. För säkerhetsskull sprayar vi på alla.


Som tur är luktar sprayen ganska gott. /V

Grannfejd?

Gårdagens tvätt var täckt med löv och jord. Och häromdagen var den kliniskt rensopade terassen inte så ren längre efter att vi varit borta några timmar. Tänkte först skylla på blåsten, men det är svårt när det är vindstilla. Löven såg mycket ut att komma från blomlådorna tillhörande lägenheten ovanför, och denna granne är nu mycket misstänkt för medveten nedskräpning av vår trädgård. Hur ger man igen?

Vårtecken

Våren i Milano är något försenad. Men idag noterades årets första humla. Den flög så nära marken att jag först misstog den för en ödla, för jag har minsann hört att sådana ska det finnas gott om. Men det var en humla, och humlor är vår. Så också flugan på väggen. Och myrorna som här om dagen hittade in i sovrummet (tror jag lyckats utrota alla). Temperaturen håller sig nu över fem grader på nätterna. Och det blommar i vår trädgård. Ett annat tydligt vårtecken är att italienarna har en efter en börjat lägga undan sina fula tajta dunjackor. Tack och lov. Imorgon ska det visst regna men från Sverige hör jag rapporter om ännu mera snö. Då är lite regn ganska skönt ändå.

Nu kan man säga att vår buske blommar. En bild utlovades, här kommer den.

Där med pasta.


Pizza, panini, salami, prosciutto och mozzarella i all ära. Vi tyckte det ätits alldeles för lite pasta dom här dagarna som mamma och moster varit på besök. Två sorters fylld pasta och diverse goda tillbehör rådde bot på den saken. Nu pastakoma. /V

Funkar, funkar inte, funkar!

I förrgår fick köksfläkten för sig att sluta fungera. Bara så där. Och vi felsökte på alla möjliga sätt. Var ner i säkringsrummet. Kröp uppe på köksskåpen för att finna amatörmässigt ihopsatta kopplingar. Drog ut sladdar. Stoppade in sladdar. Tryckte på on och off om och om igen. Men fläkten fortsatte vara alldeles stendöd.

Så då ringdes Mr Donato in. Igår var han här med nån annan kille och kunde också konstatera att fläkten fungerar inte,. Han kunde också konstatera att vi möblerat om sen han var här sist. Och att han "know a guy" som kan komma senare på veckan och titta på det.

Imorse lyckades Britta komma åt nån knapp. Som nån uppenbarligen lyckats komma åt tidigare och tryckt av. För tänka sig. Nu fungerar fläkten igen. Tur ändå, för även om det här var pinsamt, så hade det varit ännu mer pinsamt att få hit en elektriker som antagligen hade tryckt på den där knappen och skakat på huvudet åt dom svenska idioterna. Nåväl. Nu måste jag försöka få tag i Donato och avstyra operationen.

(Medans Andreas är i ett stekhett Dubai.) /V

Söndag i trädgården.

Idag har den riktiga vårvärmen kommit. Äntligen. Denna dag har därför spenderats i vår lilla trädgård som fått en make over a la Roomservice, där Britta och mamma varit Mattias och Jonny, Andreas kameramannen och jag den där designern som kommer in i slutet, hänger upp en ljuslykta och säger Åh så fint det blev.

För utan vår gäster hade inte mycket blivit gjort idag, det ska erkännas. Andreas gjorde förvisso en insats där han la undan sin pocket och gick runt och kastade gräsfrön nere i vänstra hörnet men jag har mest ägnat mig åt att sköta kaffekokaren, valt vilken kruka som ska stå var och förflyttat solstolen undan skuggan.


Det har krattats, grävts upp, grävts ner, planterats, klippts och ansats.

Camelian blommar snart. Under dagen har vi sett denna knopp gå från grön till rosa.

Nån ska ju titta på också. Lulekoppen får som synes fortfarande vara med, trots gårdagens fiasko.

Nerium, apelsinträd, camelia, pelargonier... Nu är det mycket som frodas och mår där ute. Kvarstår bara för mig och Andreas att hålla allt vid liv.

Bellagio, Como

Här har inte skrivits mycket på sistone. Detta då vi haft fullt upp senaste dagarna med diverse turistandet och omkringfarande. Här summeras dock dagens utflykt i bilder.
Garmin ledde oss fel väg mot Bellagio. Den förutsatte att vi ville åka färja, vilket vi också gjorde utan större problem. Morgonen var fin, molnfri med lite dis som brändes bort stegvis av solen.
Här är enda bilden där de Pajalafödda står med ansiktet mot kameran. Därmed inte sagt att de tittar IN i kameran.
Vi var svenskt tidiga till socitetslunchen på Chalet Gabriele. Märkligt med det flygande föremålet på denna bild. Oklart vem som ville dräpa mig här.
Lunchen bestod av tre rätter varav detta är ett axplock av den första. Huvudrätten var gjord för en tysk bergsskogshuggare som dräper vildsvin med tusen nålar. Med detta menas att den var aningen för rejäl för vårt sällskap.
Man kan se restaurangen just bakom fotografen i denna spegelbild i Ray-Ban-kopian.
Sällskapet fann det lämpligt att ta en kaffe i lilla Como. Efter detta tog vi una passegiata på gränderna där vi fann sol blandat med dis.

Dagen avslutades med vansinnesshopping på något som kan liknas vid Blomsterlandet vilket medför ett storsatsning på trädgården imorgon. Tydligen ska det planteras apelsinträd. Detta kommer givetvis göras i bar kaka, trasiga jeans och en cigarill i mungipan.
Just det, det kan vara så att undertecknad vann i Alfapet igår mot hela sällskapet. Dock ingår inte detta i den officiella statistiken som ligger på en styvbrorssida till www.nhl.com.
/Andreas

Italiensk ko

Efter att ha misslyckats ta sig till Oslo över dagen med resultatet att sitta som dött kött på Munchens flygplats en heldag firade vi kvällen med systrarna från Pajala med att kartlägga en ko. Köttdisken är ett fullständigt kaos med delar som alla liknar varandra. Detta är i princip oändligt svårt men efter att de tre pajalafödda slagit sina tjurskalliga huvuden ihop har vi nu en komplett karta att följa nästa resa till fantastiskt trevliga Esselunga (=ICA-Maxi)
Apropå ko så lurade mina kära arbetskamrater mig i onsdags. I restaurangen (tänk kumla utan akustiskta hjälpmedel, alla ni som suttit på kumla vet vad jag menar) serverades Trippa. It´s a typical dish, you must eat it! Jag åt. Det smakade slamsa med vattnig underton. Efter cirka 10 minuter frågade jag. Stomach. You eat the cow stomache. Andreas, never in my life I even tried, but it was fun to see you eat it.
Tack. Kul. Verkligen.
Alla är nu inbjudna till surströmmingsmiddag vilket jag gör under täckmanteln Svensk delikatess. Själva äter vi förmodligen pepparstek. Men Roberto, han ska marineras i surströmming.

Det som började med några flingorSom det verkar kommer solstolen användas mycket lite idag. Och jag tror vi får vänta med planterandet. Men inget missmod här. Väderutsikterna inför helgen är lovande!

Va? Vår? Där?

Sitter här och kollar in Aftonbladets väderprognos för Sverige och tänker, det här kan inte stämma. Våren ska inte komma till Östersund före den kommer till Milano. Det ska inte snöa i Barcelona när det är takdropp i Luleå. Vem som nu satt ihop väderkartan har gjort fel.Imse vimse

Våra kompisar spindlarna syns inte till lika ofta nu för tiden. Jag törs nog till och med påstå att vi lyckats utrota hörnspindlarna med långa smala ben. Det, eller så har de små liven blivit mer kreativa i sina val av gömställen. De som emellanåt dyker upp nu hänger ner från taklampor, springer på golvet och är av en annan karaktär. Svarta, tjocka och snabba. Vet inte vilka jag föredrar, men nu börjar det verkligen bli dags att tömma dammsugarpåsen.


Idag sista dagen på språkskolan, i varje fall för den här gången. Och för er som är oroliga för Andreas efter hans två raka Alfapetförluster... Han mår bra. Han kommer nog över det. /V

Mid season report

Harley: Beforee season started there were a lot of expectations and it was hard to predict the outcome. The early 7-1-1 lead for Andreas could break any opponent but recently we have seen another trend. over to you Glen.
Glen: Thanks Harley. Last night there were spectalular scenes playing out in Arese. Early in the game you could see Andreas loosing his temper due to severe meat-sweats. Dinner was a rather heavy beef with some potatoes and a garlic butter loaded with more garlic that butter. Even though he tried to get the synapses in the brain working faster with some cheap ass Grappa you could not see him pick up his game.
Harley: What about Veronicas game?
Glen: What about it?
Harley: That is a pretty standard question to ask Glen, please, put away our personal issues when doing interviews and game recaps.
Glen: Easy for you to say who got recently promoted to a position that I should have.
Harley: Veronicas game?
Glen: Well, ok, it was easy to tell that she was strenghtened by last nights win and not buried in self pity after the concecutive 5 game loss. She made some trick shots and really used sniper moves getting the word Hy and Sex in the right places. When doing this you could really see Andreas was put in stress mode. Further on in the game you could see he move from stress mode to idle mode. He was simply not there in the end. All given up preparing himself to explain why this happened.
Harley: Any good excuses?
Glen: When Andreas get stressed and pushed into a corner he uses season game stats to explain the situation and here are som of the results from that.
As you can see to overall leans in Andreas favour with a season average of 326 points/game vs Veronicas 312. Also he is extremely strong when it comes to starting the games leading with 10 to 1. The really interesting is the next picture, the trend curve. Scroll down.
Now look at this, Andreas is aiming for the bottom with no intention of stopping his free fall. And at the same time Veronica picked up some strategy thinking.
Harley: So what to expect next?
Glen: Andreas seem in need for a few days break, maybe get out of the house, have a nice see side dinner by Como Lake, perhaps a one day trip to the Alps that supports stimulating new ways of thinking. Usually Andreas will try to avoid a new game the coming week in order to get things right again.
Harley: Thank you Glen, this was probably the worst assignment yet for you. I remember when they had you suggested as lead reporter for Super Bowl. WOW. Things really takes a funny turn sometimes. Hahahaha
Glen: Why don´t you just drop dead Harley. You are such a douchebag. By the way, your wife forgot he ear rings in my bedroom.
Harley: What? Say again?
Glen: Didn´t see that coming, did you Harley?

Lördag i Arese

Tanken var att vi skulle ut på en roadtrip idag. Men som de stugsittare vi är så bestämde vi oss för att stanna hemma. Vi har just kommit hem efter en promenad till lördagsmarknaden i stan och just nu håller Andreas på att klippa vår gräsmatta. Vi vet inte om det egentligen är säsong för gräsklippning men då grannarnas mattor ser rätt välansade ut bestämde vi att det var bäst att göra något åt vår egen. Inte en helt enkel manöver då vår gräsklippare drivs med el. Emellanåt hör jag att maskinen slutar gå, och hoppas varje gång att det inte är för att han råkat klippa av den överdimensionerat långa sladden.


Nu kafferast. Är det nån förresten som vet vad detta är för en buske? Ser pigg ut.Revansch

Igår var det fredag igen. Vilket självklart innebar en ny omgång Alfapet. Normalt brukar Andreas efteråt rusa till datorn för att göra ett inlägg om sin vinst. Men inte denna gång. Istället satte han sig i soffan och stirrade med tom blick mot jag vet inte vad. För denna gång var utgången en annan. Jag vann.Meterologen lovade snö i Milano idag. Men det stämmer inte alls. Ute är det klarblå himmel och strålande sol. /V

Smorfia il Venerdì

Det ska betyda fredagsmys. Och sådant sysslar vi inte med här. Vad som förmodligen kommer att ske är följande:
  1. Gör en efterrätt som ska stå och dra ett par timmar
  2. Ta en 15km löptur, snacktempo
  3. Stretch och 200 armhävningar
  4. Huvudrätt med en Nastro Azzurro som tillagningsdryck
  5. Gomiddag med pyrande vilja att spöa varandra
  6. Äter efterrätt där regler gås igenom för den förestående bataljen
  7. Inga regler blir klara utan vi tar det peu á peu
  8. Regeltvist
  9. Kvällens segrare koras och den andra tar en lång nattpromenad.
Men vi får se. Det blir nog bra.
Bifogar en bild på några riktiga vinnare
/A

Avslöjad

Kanske har jag inte med stormsteg närmat mig flytande italienska. Trodde det skulle räcka med eget dåligt samvete. Men nej. Då ska man bli påmind. Det räcker inte med att kollegorna tappar hoppet eller att Veronica drar ifrån. Nu har till och med dataprogrammet vi kör, Rosetta Stone, börjat göra sig rolig. Istället för att syssla med avancerade meningar har nu programmet avslöjat mig och jag sitter och skriker MELO (Äpple) surt i mikrofonen. Rosetta Stone verkar inte haja ett dugg. Att jag egentligen ligger i framkant.
/A

Duvor

Observerat idag. Alla vill bli fotade med en duva i handen framför Duomen. Varför vill folk göra det? Och betala för det? Personligen tycker jag stadsduvor är ganska äckliga, men det verkade vara den stora turistdragaren denna soliga tisdag. /V


Fönstertittare

Höll nästan på att sätta tortelllinin i halsen när grannens katt plötsligt dök upp i fönstret.Vad tror ni kissen tittar på så intresserat?Andreas såklart. Frågan är om den är fascinerad av att titta på hans rumpa, eller om den liksom jag tycker det är trevligt att se på när någon annan jobbar?Sen kan man undra om denna katt är ovanligt trög eller om katter i allmänhet inte fattar att glas inte går att stryka sig igenom? Vilket fall försökte den charma Andreas bra länge innan den tillslut gav upp och försvann.

Katter är helt klart trevligast att uppleva med en fönsterruta emellan.

Andreas har en ny hobbyEfter att ha smakat sig igenom Esselungas hela ölsortiment har nu Andreas skaffat sig en ny, mer hälsosam hobby. Att pressa apelsiner. Han pressar och han pressar. Och vad kan jag säga, visst är det gott med nypressad juice, men det blir också en massa apelsinskal. /V

RSS 2.0