Armageddon

När arbetsdagen närmar sig sitt slut börjar nyheten spridas. Man hör ett stegrande surr runt om i korridorerna. Folk ränner runt med flackande blickar. Man fingrar nervöst på sina telefoner. Blickar möts och osäkerheten är stor. Någon surfar in på Autostrade.it och det blir då helt klart, det är fakta, allt håller på gå fullständigt åt helvete. 


Budskapet är solklart, vi står inför modern tids armageddon.

Det ska snöa mer än under senaste istiden. Och alla kommer dö. Paniken blir total, folk springer i cirklar och mumlar rappakalja. Vissa ringer sina familjer och säger farväl. Vissa mer opportunistiska unga män ser möjligheten att få en liten omgång med de söta tjejerna på kontoret. "Eftersom jorden ändå håller på att gå under kan vi ju ha lite roligt? Eller?" Omedelbar refusering är resultatet. 

Jag ringer hem till Veronica för att försöka förstå vidden av detta hemma i Arese. Och hon kan bekräfta - slutet är här - och Pigna har pissat på mattan utanför dörren hela dagen - i skräck. PS Vissa överdrifter kan ha pågått ovan DS

En lugn och hyfsat händelselös helg i bilder


Fredagkväll och jag åker och hämtar Andreas från Malpensa flygplats. På Malpensa var det småkaos, som vanligt.


Lördagen ägnades till att försöka träna och tömma tvättkorgen (det gick inte) och avslutades med att vi trotsade regnet och gick över till en ganska nyanländ svensk familj på middag. Pigna och de tre barnen fann varann. På vägen hem fick vi möta den första (riktiga, inte kemiskt framkallade) snön. På morgonen var den såklart borta. 


Söndag, och vi slängde ca 5 kg i form av gamla tidningar. Och ja, Jehovas vittnen kom i vanlig ordning förbi med månadens Vakttornet (så vi fick slänga lite mer). Vi njöt även av en kantarellrisotto. Tack Anna för svampen!

Öronvittne

I natt vaknade jag av ett ljud. Mitt sömndruckna jag var helt säker på att det var någon i vår trädgård och blev lätt uppjagad. Sen tänkte jag på mina tidigare stunder av nattvimsighet då jag tvingat ut Andreas med innebandyklubban helt i onödan. Och så tvingade jag mig själv att lugna ner mig. Fanns ju vilket fall ingen Andreas att jaga ut. Och Pigna är inte så mycket att lita på.

Men ljudet fortsatte. Fast nu lät det helt klart som att någon slog och försökte knacka in en ruta. Jag konstaterade att vi inte hade någon bil eller annat med glasrutor i trädgården och blev lite lugnare. För det där var inte ljudet av någon som försökte klättra in. Och om någon verkligen var på väg in genom just vårt fönster, borde jag ju märkt det, tänkte jag. Det fortsatte låta där ute. Och jag låg där och lyssnade. Analyserade. Funderade på om jag ändå inte borde orka mig upp ur sängen och ta på morgonrocken och göra mig beredd för att smita iväg till grannen (nä, jag är inte så tuff att jag skulle stannat kvar och jagat iväg inkräktarna.) Sen satte ett billarm igång. Och det hördes några stressade röster. Men istället för att bli uppjagad blev jag lugn. Nu var jag ju säker på vad de höll på med, och kunde somna om.

Idag när jag gick ut för hundpromenad såg jag bilen. Den står på vägen just utanför vår trädgård och har mycket riktigt en trasig ruta. Gated community är så lagom säkert. Men jag var rätt nöjd när jag såg bilen och kunde konstatera att jag hade hört och uppfattat situationen helt rätt.

Men kanske man skulle köpa sig ett klassiskt baseballträ ändå? Att ha nära sängen, bara så där ifall att.

Reflektioner från La Scala

Vi ursäktar på förhand bildkvaliteten, men med respekt för föreställningen hade vi inte med kameran, stativet eller magnesiumblixten. Dåså, till handlingen. Spektaklet inleddes med att vi var en smula sena in till Milano, vilket resulterade i en hutlöst prissatt "middag". Bestående av en varm macka utan pizzakrydda samt en osttallrik för Veronica.


Oavsett pris så kändes det alldeles riktigt att utspisa ståndsaktigt just utanför operan.

När vi väl funnit våra platser insåg vi snabbt varför det var en prisskillnad på cirka 60€ för min och Veronicas plats, trots att vi satt bredvid varandra. Veronica såg hela scenen och jag själv cirka 1/3. Till vår stora förvåning satt även Piter Wall-Enberg med fru på vår balkong. 

Redan i ett tidigt skede av föreställningen kunde man höra hur ledvätskan i folks ryggrader började småkoka av ilska i, för en människa, helt absurda sittställningar. 


Piter Wall-Enberg med fru satt framför oss.

Själva föreställningen inleddes med samlade applåder för Maestro del coro - Bruno Casoni och hans orkester som för övrigt gjorde en enastående insats i orkesterdiket. Dock kan jag känna att de tyngre träblåsinstrumenten fick en lite väl undanskymd betydelse i operan. 


I periodpauserna fick man gå ner och vila ryggkotorna lite och se vilka som har overdressed samt underdressed. De söta små munkarna och nunnorna stod lite varstans och höll koll på oss gäster. 


Detta var i slutskedet av föreställningen. 

I de små balkongerna kunde man under föreställningen, speciellt från min position, se hur folk började stå upp, hänga över räckena, stretcha ryggraderna samt ibland även vaderna. Hela tiden fanns ambulanspersonal och brandkår på plats för att ta hand om de multipla diskbråcken samtliga åskådare ådrog sig. 

Värt att tillägga: 

- Enda gången den samlade kultureliten (inräknat oss själva) fann anledning att skrika "bravo" och applådera hejdlöst var när "dockan" och Hoffman (Arturo Chacón Cruz) simulerade samlag i ridställning. 

- Man kunde se att rekvisitan var av väldigt hög klass. 

- När Piter Wall-Enberg slog på textremsan som förklarade handlingen i realtid lyfte föreställningen i vårt lilla balkongbås. 

- Hoffman (Arturo Chacón Cruz), hade en mängd förälskelser för sig under operan och det hela kulminerade i att han stupfull och tillnyktrande de facto hade föreställt sig allting. Olympia, Antonia och Guilietta var alla tre föreställningar av hans riktiga kärlek, Stella. Tyvärr gick Stella av scenen med en annan man som gav henne ett jättedyrt halsband. Detta är min tolkning, men jag såg som sagt bara 1/3 av scenen. 

- Bedömer även Opera som en kultiverad hockeymatch. 

- Jag bedömer detta spår som Operans höjdpunkt (klippet är dock inte från La Scala - som alla kan se): Summeringen av allt detta är att vi var definitivt nöjda med att medverkat på detta. Kanske kommer vi inte spara undan pengar för att kunna gå på Opera varje helg, men kanske, i någon avlägsen framtid, att det händer igen. Dock med en annan typ av säte eftersom knäppningarna man trodde kom från orkesterdiket i själva verket var mer ryggrader som kröktes i omöjliga positioner. 

Tack tack
/A&V

La la la scala

Fick operabiljetter till Les contes d´Hoffmann på La Scala i julklapp av Andreas. Ikväll ska vi dit. Och ja, det är mycket att tänka på. Uppenbarligen finns det en dresscode att följa om man inte vill få onda ögat på sig. Och så vill man ju förstå handlingen. Så för att förstå vad vi ska gå på sitter vi nu här och googlar upp Hoffmans äventyr samtidigt som vi dammar av de finaste gå-bortkläderna.
Operan handlar visst om en kille som är kär i en docka  och sedan förälskar sig i en bortförd skönsjungande och även snart död dam för att därefter ge bort sin spegelbild till en tredje kvinna. Hmm. Det blir nog trevligt det här!
Kanske så trevligt att vi upptäcker att vi att vi älskar opera. Kan bli en rätt dyr ny hobby.

Det är lätt att känna sig undanskuffad...

...det verkar som att jag är på soffan från och med nu. 


Tycker eventuellt att hunden tar sig lite väl mycket friheter. Man kan även lägga märke till Veronicas oerhörda hårsvall. 

/A

Priset för att vara "oändligt ledsen"


0700 - Vår bil står bakom garagedörren där, svårt att backa förbi det röda fordonet. Ägare var okänd och en lapp skrevs där vi önskade ett telefonsamtal när ägaren behagade vakna. 0900 kom samtalet


Han förklarade sig då vara oändligt ledsen för det inträffade. Detta är ursäkten i fysisk form.

Nu behövdes ju ingen present utan vi klassar det som ett "honest mistake" som förmodligen vi skulle gjort på daglig basis om vi hade 2 bilar. 

/A

Den första snön är inte snö

Igår kom första snön. Trodde jag. Fast jag fick fort lära mig att det inte alls var snö utan frusen dimma. Något som uppstår då temperaturen ligger å svävar kring noll och dimman aldrig lättar. Någon mer negativ än genomsnittet menade att det är alla orenheter i luften som lett till någon slags kemisk reaktion som framkallat detta. Som typ konstsnö, kanske. Det vet jag inget om.

Men kan konstatera att Milanodimman tagit ett fast grepp om vintern. I form av något jag ändå väljer att kalla snö. För det ser ut som snö. Och det är bra mycket vitare och ljusare där ute när alla jordiga åkrar är täckta med vitt och alla trädalléer är frost/dimbitna.

Italienarna går ut för att ta bilder av detta fenomen. Pigna blir förvirrad och kissar på trottoaren istället för på gräset. Om en dag eller två är det säkert borta.

Vi tog en dag i solen

Hunden i bilen, pjäxor på fötterna, hutlöst liftkort i ärmen och en onödigt lång lunch


Bilden är märkligt lik denna, som är tagen för två år sedan

Hundblogg

Så här några reflekterande dagar efter att ha spenderat julen i Sverige kan följande konstateras:

-Klorna som blev klippta verkar tyvärr växt ut igen.
-Att kissa på gräs är trevligare än på snö.
-Har fått tillbaka känseln i tassarna. Vinter och kylan passar inte mig. Jag föredrar sol faktiskt.
-Grannschäfern är fortfarande lika rolig att att skälla på/bli utskälld av.
-Sa jag att sol är bättre än snö?
-I Norrtälje hann jag vänja mig vid fullständig lekservice. Frekvensen av bollar som kastas har nu gått ner till pinsamt låga nivåer.
-Det kastas inte heller speciellt mycket hantel eller gummigris. Vad är problemet?
-Långa promenader är överskattat. Det står jag fast vid.

Förövrigt smakar torrfodret precis lika gott hemma som borta.
/Pigna - hunden.

Lektion i självinsikt

Planet går in för dimmig landning. Flygvärdinnan, som jag tycker ser lite äldre ut menar Veronica att hon förmodligen är i samma ålder som jag själv, gör sig redo för lite lugn och ro för att sedan städa planet. Just när bältesknappen slocknar blir dock detta fullständigt krossat och en dialog (eller monolog) inleds med en passagerare:

Man: Åker du ofta hit eller? det där var en bra öppning, nu smälter hon snart
Flygvärdinna: Mmm Är han dum i huvudet eller, jag är för satan flygvärdinna?
M: Ja alltså, jag är ju här rätt ofta, men jag tror dessa resor kommer förlora sin mening snart Raggadish, så här skapar man intresse
F: Mhmm Ointresserat
M: Näeee, du vet, det här med internet finns ju också mycket i klädbranchen, och det är därför jag åker hit. Går hon inte igång på det så måste hon vara dum i huvudet
F: Mhmm, nåt speciellt märke då? Jag måste ju säga någonting
M: Armani, nästan enbart Armani. Men de säljer ju mer och mer på internet nu. Lysande, nu är det klart att ta hem henne
F: Mhmmm Kan inte folk ta sig ur det här jävla planet nu
M: Men man vill ju uppleva kulturen härnere också, kanske gå på Armani café, riktigt bra kaffe där plus promotion för nya produkter, de ligger ju lite före internet här. Yes, du är en stjärna, klart fan hon vill fatta att jag är världsvan
F: Mm Tom blick, är killen på allvar, fattas bara att han berättar vad han tjänar också
M: Näeee, jag jobbar ju inom bank och finans I am a golden god!!!!!!!!!!!
F: Där kom den, jävla idiot
M: Ja, och jag känner ju mycket folk i den branchen som åker hit och handlar, en dansk också, han menar på att danskar är svåra att förstå, hahahaha, fattar du, han är ju dansk själv. Hahahaha Jag har humor också, det fattar hon nu
F: He.....He. I min fantasti står jag just nu och skrattandes laddar ner din kropp i en finkornig stenkross
M: Hon vill ha mig, fan, så många som vill ha mig och så lite tid, att jag ALLTID ska råka ut för sådana klängiga fruntimmer
M: Men Armani alltså, det finns ju inte i Stockholm. Stockholm är ju lite litet på det sättet du vet. Man måste ju komma ut för att få kvalitet. Nu måste du väl för faan haja att jag har AMBITIONER............. BIIIIITCH
F: Öh, nu börjar folk gå ut Går inte du ut nu får du syrgastuben uppkörd i tarfaladalen
M: Nä, det är lugnt, jag väntar tills alla andra gått ut, taxin har ingen brådska, du vet. Eller? Helvete, hon verkar ju helt efter, Hon fattar inte hur jävla georgueos fucking great jag är.
F: Ok! För företagets skull säger jag inte hur hjärteskärandes patetisk du är


Sedan lämnade vi planet, med en sovandes Pigna. Som för övrigt sovit konstant efter träningslägret i Norrtälje. 

/ANyår med Ernst

Nu har jag täljt på en pinne tills det inte fanns någonting kvar. Det enda spåret av täljningen är vissa spånflagor av en åskskadad björk. Träet blir så hårt och fint att det inte går att sluta tälja på detta. Ett perfekt liv vore att tälja på denna pinne och sedan skapa en oerhört brandfarlig gosmysgrisig ljuskrona.  Ja, det är ju så med julen och nyår - man har inte riktigt firat förrän brandkåren har varit på besök, hi hi hi.

Medan jag sätter mig och äter på mitt nybakta dekorationsbröd med stjärnanis vill jag att ni ser på mina senaste verk. 


Här ser ni alla ljuskonstellationer innan jag lindar in hela rummet i torr-mossa. Ljuskrona och ljusstaken närmast är av björken. I de gmla glöggflaskorna har jag köpt veke och lampolja.


Härinne ställer jag mig och skapar. 220s sandpapper gör vekrligen underverk. Titta vad många pinnar jag har kvar.


Och ja, ingen jul är komplett utan en hund. Men inga fyrverkerier här inte. Brukar för säkerhets skulle trycka in lite av den överblivna mossan i öronen på hunden.God fortsättning på ett myyyyysigt 2012

/Ernst

RSS 2.0