Om man är en väldigt liten hund

Kan ett översvämmat dike bli till en badplats.

Ett vykort från Puglia

Så här dagen efter två sköna veckor känns det rätt att summera. Varning för långt inlägg utfärdas.

Det började lite sådär. Trots avfart efter fem på lördagsmorgonen hamnade vi i bilköer som gjorde att de 1040 km ner till klacken tog 14 timmar. Drygt och inte helt okej.  Men vi överlevde med hjälp av nedladdade P3 sommar och en medhavd kudde som kanske nyttjades mest frekvent av just mig. Efter lite felkörningar och missförstånd via telefon på syditalienska hittade vi iaf fram till Marcello och den första veckans boende. Ett överraskande bra boende som vi innan var skeptiska till pga hemsidans tveksamma design. Vilket säkert också var anledningen till att där bara bodde italienare, och det ser vi som positivt.

Marcello är han i rosa shorts.

Marcello tuttade fort ihop oss med ett italienskt par med ursäkten att de var de enda på platsen som pratade engelska. Claudio och Ilaria visade sig vara mycket trevliga och tog med oss på vin- och oljeinköp och en av våra bästa matupplevelser. En masseria mitt i ingenstans. 


Efter några tveksamma svängar i mörkret, när man trodde man åkt fel. Då var man framme vid Masseria Montetirena. 

För att återkomma till Marcello så verkade han vara något av en viktig person i krokarna kring Avetrana. Tillräckligt viktig för att med ett samtal öppna upp en annars måndagsstängd restaurang för sina gäster. En restaurang i en gränd där den handskrivna menyn gick runt mellan borden. I Avetrana kände man sig skönt ensam på gatorna. Avetrana är även känt för Italiens nu mest omtalade, och ej ännu lösta mord. (Ja, det har gjorts upp kartor, så man kan besöka de olika viktiga platserna kring mordet) 


Menyn var så svårläst att det ändå var lika bra att gå på servitörens rekommendationer.

Italienarna är beachsnobbar. Fnyser åt de smutsiga stränderna i norr, medans vi ofta sagt "hav som hav". Men nu måste vi nog ändå hålla med. Vattnet där nere är klarare, färgen är vackrare. Men framförallt finns det plats på stranden. Du får sitta var du vill. Du måste inte betala 20 euro för två solstolar på fjärde raden.


Bilder från stränderna närmast oss. Sand och klippor avlöste varann.

I Puglia fann vi lugn och ro. Detta beror självklart främst på att vi har semester före övriga Italien, här är det mer eller mindre tvång för alla att ta semester i augusti. Men denna delen av Italien är nog lite som Italiens Norrland. Vi slingrar oss runt på smala vägar genom dammiga olivlundar och möter mest ingen alls. Skönt. Skönt var också den låga närvaron av andra svenskar. Vi tycker om att sitta och prata ohämmat om våra bords- eller strandgrannar.

Här tar de hand om sina olivträd. Och de är överallt. Vilket inte är så konstigt med tanke på att denna region står för 50% av italiens olivoljeproduktion.

Men lugn och ro i alla ära. För att inte bli alltför folkskygga vågade vi oss på utflykter till Gallipoli, Alberobello och Lecce.


I Gallipoli fanns mycket turister och män som mest satt och satt. Och en fin solnedgång.


Lecce var en mycket trevlig stad, med vackra byggnader som tydligen ska vara i barockstil.


Alberobello är känd för sina speciella hus, sk trullis. Så de tittade vi på.


Semestern avslutades med en vecka på en masseria omgiven av (såklart) olivträd. Ett mycket bekvämt boende med pool och restaurang ca 20 meter från lägenheten. 

Fyra av sju kvällar spenderas på masserians restaurang. Vilket kanske sa mer om vår slöhet än om restaurangens förträfflighet.

Puglia var finfint. Men för att inte verka alltför lyrisk; På minussidan hamnar nedskräpningen. Varför tar ingen hand om alla sopor som ligger intill vägarna nästan överallt? Det och de lösdrivande hundarna. Luggslitna hundar som är, för att likna vid Norrland igen, lika mycket i vägen som renar.

Hursom. Hem tog resan bara 8,5 timme. /V.

Semesterhunden

Nedan följer ett sammanfattande bildreportage för Tomas Furucrona om hur hunden klarade sin semester.


Vattenrädslan försvann så fort hon blev utslängd på vatten hon inte bottnade. Man kunde riktigt se hur snabbt hon lärde sig att rädda sitt eget liv. 


Pigna gick frivilligt ut i vattnet för att fira att husse läst ut sin 6e pocketbok under semestern. "Den ofrivilliga monarken". Min recension av denna är att kungen nog faktiskt inte har en aning om någonting och att han v-e-r-k-l-i-g-e-n bara vill köra traktor och skippa det här med att vara statschef. 


Här ståtar hon under en promenad bland olivträden. Dessa promenader kunde endast ske vid 19-20-tiden pga att hon blev svårt överhettad. Kallaste dagen under två veckor låg på 29 grader dagtid. 
Under de många överhettningarna blev hon svåreligen trött. 


Hon stiftade nya bekantskaper, många ville bli hennes vänner, alternativt ha henne som en måltid.....


...men det sket hon i och krökte sin ryggrad på detta sätt.

Det jag och Pigna har gemensamt denna semester är att vi inte har haft vare sig sockor eller underkläder på 14 dagar. 

/A

Vacanza


Måndag, då tar vi det lite piano

The dog blog delivers

Arese Lever!!

Arese bjuder på storfrämmande. Självaste Nino och Gilda spelar på torget. Folk går man ur huse för att se denna playbackkonsert. Man tycker synd om de krakarna som burit upp sakerna på scenen när de ändå bara spelade ett kassettband från 1991. De som dansade såg stenade ut. Då menar jag den iranska versionen av "stenade". Knäna såg ut att tagit mycket stryk.


Nino och Gilda

/A

Man och Hund

Den ironisk lagda läsaren kan här inleda en ifrågasättning av både Man (chipstuttar) och Hund (en fruktansvärt misslyckad avling mellan katt och kanin). Oavsett så kvarstår faktum att Hunden inte fick resa hem med sin Matte. Det innebär således att undertecknad och Hund för första gången spenderar tid på tu man hand. Genast utlyste undertecknad en veckas bootcamp med tuff stämma. Bootcamp i den bemärkelsen att utsättas för situationer man inte riktigt klarar av. Ibland kan det även anses vara en hälsorisk för hunden, vilket har ledit till an avtrappningsfas i bootcampen.
  • Värmeslag - Undertecknad tyckte att det var en utomordentlig idé att, under ett kort telefonsamtal, svinga runt en kanin som hunden jagade i 32 graders värme. Resultatet blev Hund med hjärtslag som en fluga (har de hjärtan?) som låg på stengolvet och försökte gnida in sig i kyla. Sedan spelade hunden död i cirka fem minuter.
  • Vattenskräck - Nästa episod blev således ett kallt bad - resultat: en vattenrädd hund. Det kan ha blivit lite snabbt gjort.
  • Vattenskräck 2 - Genom jurist-termen "Adekvat kausalitet" kan man härröra nästa skräck till tidigare händelser. Undertecknad och Hund åkte till en sjö. Hund blev varm. Hund måste få vatten. Hund ska lära sig simma på djupt vatten. Hund fick sin vattenskräck fastetsad i hela pingishjärnan.
  • Köldskräck - Slutligen har Hund lärt sig vad en AC inställd på 19 grader med full fläkt betyder. Hänvisar till bilden nedan där Hund försökt ta skydd och undrar när i hela helsefyr idioten till undertecknadska dra upp värmen.


Både Husse och Hund är numera svårt förkylda


Det går fortfarande att grilla. Men utan en hel del tillbehör som vanligtvis kommer från köket per automatik (??) Köttet på bilden var marinerat i rökig whiskey samt krydda från Sydafrika som var svåreligen överdoserat

Bilderna blir av sämre kvalitet när inte adekvat kamera finns tillgänglig.
/A

RSS 2.0