Vigevano! Eller Victumulae som romarna kallade den

Vigevano är är förmodligen en ort inte många svenskar hört talas om. Inte många italienare dessutom. Det är en ort dold på Po-slätten, inte långt från IKEA, vars skylt vi lessnat på att se. Vi gjorde därför en grundlig studie i vad som dolde sig bakom skylten.

Här ser ni mig peka på det klassiska Piazza Ducale, exakt varför det är känt är för oss okänt, men dess rektangulära form ska tydligen vara  unik. Men det är ju ett torg i alla fall, något Luleåborna har saknat i evighet (Nej, Gula paviljongen räknas inte).
Veronica på den ruggiga innerplanan för deras Castello, slott alltså. Man kan även se att Pigna agerar som en riktig prakthund och att Veronica lagt till sig med sitt patenterade förförelse-leende.


Veronicas förförelse-leende fick mig att genast vilja köpa Kronärtskockor. Jag försökte med lastbilshandlaren men han vägrade sälja annat än 30 stycken. Man måste tydligen köpa en hel kartong. Bilden symboliserar alltså ett misslyckande. 

I övrigt har staden influerats av det andra puniska kriget. Slaktaren Hannibal drog runt här och levde rövare med sina stridselefanter cirka 200 f.Kr. Hans välkända flankattacker skördade tiotusentals italienska offer. Svårt var det dock att se exakt hur det influerat staden. En timme gav vi staden och belönade den med varson kaffe på ett lokalt hak. Med oss satt en äldre herre och talade någon typ av mumbojumbo.

För övrigt anser vi att Karthago bör förstöras.
/A


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0