Vi har också bastu

Vi behöll kallingarna på. Obvious reasons. Solen kom inte, trots att han väntade.

Nu börjar färden söderut


Julhälsning från Norrtälje (med västerbottendräkt)


Tornedalsk julhälsning


Traditionell jul i Kengis. Med bagageväskan borta är det tur det finns kläder och lektyr att tillgå.

Vi önskar alla en riktigt god jul



För nu återfinns vi i Sverige tills den 3 Januari. Vi lämnar inget av värde i lägenheten så att ni tjyvar vet.

För övrigt är vi nu hemma i Sverige efter svåra problem. Dock utan en väska full med julklappar. Det finns stor risk att den väskan kommer lukta lite "ostigt".



/A

Bränd spagetti

När man har fokus på något annat kan till och med något så banalt som spagettikokning misslyckas. 


Exklusivt med Kronärtskocken

För alla de tusentals som undrat om hemligheterna kring de magiska kronärtskockorna som tillagas i Arese kommer här nu ett reportage. Kvällens gäst, som vägrade ställa upp på bild, var reportern The dude a.k.a Lebowski här. Intervjun är fritt översatt.

L: Jaha, så vad är hemligheten bakom dina kockor?
A: Vad insinuerar du? Att jag har hemligheter?
L: Nej, på riktigt, vad är hemligheten?
A: Hemligheter, du verkar ju helt dum i ditt huvud.
L: Jag är "the dude"
A: Just det, respekt.


A: Steg 1 är att ha rätt råvaror. Du kan inte kliva in på närmsta Lidl och tro att du hittar rätt ingredienser.
L: Lidl?
A: Ja, du kan varken köpa mjölk eller Kaluha där. Just detta var inköpt på en torghandel.
L: OK, men led mig genom tillagningen.
A: Jaha

A: Här är en bild av det du behöver.
  1. Kockorna, citronen, vitvinet, citronen och lagerblad är det du kokar grejjerna i. Sedan gör man en dressing.
  2. Dressingen består av lagom mängd vitvinsvinäger, otrolig mängd finhackad vitlök, mynta och en lämplig mängd salt och peppar. Ja, plus lite olja då. Oljan kan dock inte vara Lidl utan rktiga handpressade oliver av underbetalda feriearbetare. Ja, italienksa barn sommarjobbar inte så det är förmodligen nordafrikanska kvinnor som gör det. Det funkar så här.
L: Kvinnor?
A: Inget för dig.


A: När du skurit bort 90% av vikten du betalat för tar du bort skägget från mitten.
L: SKägget?
A: Ja, vem vill äta skägg?
L: När jag ser länken förstår jag.


A: Koka, cirka 25 minuter. Men du måste ha känsla. Ungefär som med makaroner.



A: Dressingen, det kan aldrig bli för mycket vitlök. Tipset är här att lägga detta på de färdigkokta kockorna cirka 10 minuter innan servering. Om du gör det för tidigt blir känsliga smakare illa berörda och tror att hånglandet blir begränsat.


L: Nu har du alltså betalat för alla hekton du har slängt. Dvs cirka 50% av vikten.
A: 90%! Ja, det funkar så.
L: Funkar?
A: Slang
L: Ok.
A: Detta serveras alltså som sidedish till i princip vadsomhelst och näringsinnehållet är fantastiskt för den som råkar bry sig.
L: I don´t.
A: Utveckla
L: The asian americam peed on my rug.

/Big L

Toppviner 2010

Inte för att vi bälgar i oss på något sätt men en del saker har vi ju hunnit smaka. En otroligt subjektiv lista följer nedan på viner vi testat. 98% är röda viner och betyg innefattar förmodligen sinnesstämningen i det exakt ögonblick inmundigandet skedde.


1. La Gighnona, 2005, inköpt direkt från Roberto Colombi själv. Ensamma vandrade vi runt och med en knipslug blick vilseledde han oss att köpa en del av denna. Gott i princip alla situationer, förmodligen inte direkt efter att man borstat tänderna en måndagsmorgon dock. 10€ flaskan


2. Nebbiolo d´Alba 2005 från Fratelli Borgogno. Förmodligen på grund av att priset är väldigt billigt och man behöver inte känna sig stressad av att måsta tycka om det. Sedan är det ju fint i Barolo också. 5€ flaskan

3. Barbaresco, 2005, från Fratelli Borgogno också. Lite dyrare än det ovan som gör en lite nervös. Dyrt=7€ flaskan. 

4. Barolo 2004, också från frattelisarna i Borgogno. Också Nebbiolodruva som vi tydligen gillar. Kan också bero på att det är det mest frekvent besökta stället. Dyrt=8€ flaskan

5. Amarone från Valpolicella, med viss stress dricker man detta. Behövs ungefär ett glas bara för att det är så fylligt. Tur det för det är dyrt satan. Har dock inte kvittot kvar. 

6. Ripasso, Villa Novare Bertani. Det är ju som en minivariant av Amarone och också mycket gott. Svag karaktär av jord, kalk, konkelbär och mynta. Gratis

7. Velluto, Valpolicella classico. Flaskan vi fick av Jimbo på La Pigna för att hans kortautomat gått sönder under en sambocafest. Gratis

Tillägas bör att vi innan vi flyttade ner hit hade referensen "Chill-Out lådvin" och är ganska lättimponerade. 


/A




Svensk julmarknad

Kvinnoföreningen SWEA anordnar en årlig svensk julmarknad inne i stan. Självklart åkte vi dit. Och som vanligt utan kontanter på fickorna. De euro vi ändå lyckades skramla ihop räckte precis till lite fika, ett paket pepparkakor, en flaska glögg och en julöl.


En mycket lång speleman gjorde sitt bästa för att sprida julstämning.


Väl övervägda inköp.



Det är andra advent

Och det firar vi såklart. Med att tända två ljus, trassla ut ljusslingor i trädgården, tända mera ljus och koka burgundisk gryta. Nu är det förövrigt lättare än någonsin att lokalisera svenskarna i Italien. Bara att spana in var det lyser adventsljustakar och papperstjärnor i fönstrena. 



Våra apelsiner

Våra apelsiner är sura som citroner och små som clementiner.


Vet inte....

...vilken pissoar jag ska välja. 



RSS 2.0