Många som hört av sig

Det är nu många som hört av sig och undrar hur man får tag på mannen på bilden i tidigare inlägget. Det finns mer material på honom under denna länk. Han kan laga mat också.

Helt vanlig familjekväll

Vi träffas i Norrtälje. Vi sätter igång grillen. Köttet är bankat. Männen samlas runt grillen och inleder det fiktiva arbetet med att titta på köttet. Eller mer tittar på locket och väntar. Då. Plötsligt. Uppstår ett trängande behov för min yngre bror.

Han hinner ta med sig en tidning, ett glas, men glömde toalettpapper.

Vi offrar för askan

Imorgon, som infaller om cirka en timme, har vi biljetter bokade till Sverige. Med Easyjet. Deras kundfokus visar de öppet med deras kundfokuserade annons om "if you´re late, we won´t wait". De kryddar senare denna flygupplevelse med att endast ETT handbagage är tillåtet. Det spelar ingen roll om du håller askan av en anhörig i en vas samt har en minimal handväska. Askan ska fanimej ner i handväskan, annars kan du fara åt helvete. ETT handbagage innebär ETT kolli. För att göra resan fullständigt fenomenal gör de deras regel om att incheckat bagage får endast väga 20 kg. Väger det ett gram över så blir de arga som ett askmoln och tvingar dig betala cirka 200 € för det helvete du besvärar dem med. Samtidigt checkar Giuseppe, mozzarella gormand, in med cirka 100 kg personlig övervikt in sin väska bestående av 10 kg "survival mozzarella". Givetvis rinner det mozzarellasaft i mungipan medan han checkar in sig själv, vilket borde inneära en merkostnad på ungefär 600 €. 

Men eftersom jag och Veronica inte vill låta oss påverkas av detta men ändå vill påverka så offrade vi kött. Till grillen. I klassisk manlig anda stod jag vid grillen och grillade en uppenbart onödigt tjock köttabit. Det viktiga med denna köttbit och den uppmärksamhet den krävde var dels priset och dels kvaliteten. Lilla Arese har nämligen inte många butiker, men små  och väldigt specialicerade. Vill du ha parmaskinka? Ja då jävlar går du in i parmaskinkabutiken. Om du går in i parmabutiken och vill ha grillkött, då är du den största idioten som gått in i butiken sedan Opus Deis grundare var här och grundade staden. Förmodligen under svårt påhittade religiösa former. 

Hursomhelst köpte vi en rejäl bit kött, grillade, gjorde en fräsch sommarsallad, skar lite mozzarella och drack ett vin som gjorde en perfekt middag till enastående. Vi diskuterade viktiga ämnen som gjorde Veronica ask-grå i ansiktet (hennes ansikte är annars ganska brunt, dessutom kryddat med en överkropp med bikinilinjer). I frånvaro av min fars inside-uppdateringar var vi glada över att man infört 3 zoner i Sverige vad gäller askan. en som är ok, en inte ok, och en där inga regler gäller och man hoppas på det bästa. Vi hoppas på det bästa och citerar "Dead Meat Thompson" från Hot Shots " I am in an airplane, what can possibly go wrong??"Imorgon åker vi (jag för-frusterad och preventivt förbannad) till Malpensa mot Stockholm. Om det inte blir STockholm Arlanda blir det tillbaka för att sedan ta bilen precis vartsomhelst för att slicka såren. Vi syns, eller inte, eller? Vi vet inte. Har du hört nåt?

Just det, till förrätt hade vi idag sköldpaddssoppa. Donato kunde inte närvara av förklarliga skäl. 

A

Han är tillbaka

Donato, vår "hittekatt" är tillbaka. Han kom fram här på stenarna och tittade uppfodrande på mig. Det var uppenbart vad han ville. Han ville ha lunch. Efter att fått knapra i sig lite ruccola och isbergssallad verkar han nöjd och ligger och solar sig här bredvid mig (eller vad nu sköldpaddor gör när de inte äter eller går framåt?). Vi tittade efter honom igår kväll, men kunde inte hitta honom. Tror han legat och sovit under wellpapen som vi borde tagit till återvinningen för flera dagar sen. Nu kan vi inte göra det. Det är ju Donatos hem.

Och Easyjet har ett plan på väg från Milano till Stockholm. Det tar sig! /V

 

Sköldpaddan "Donato", Vulkanaska, Citrongräs och den ensamma hunden på slottet

Vi har pratat om husdjur. Pratet har då mest handlat om hundar, ja, inget annat faktiskt. Sedan ser jag att husdjursfrågan är löst. Veronica har suttit och smidit ränker och lockat fram en sköldpadda. En turtle. Hög på adrenalin körde jag hem i furiöst tempo, efter avslutad arbetsdag, för att stifta bekantskap med bastarden.

Sprang ut i vår begränsade trädgård och letade efter fanskapet. Hittade den lilla bastarden liggandes och ta det lite lugnt vid en skön murgröna. Han hade dragit in nacken lite, paddlade lite i sömnen med sina armar och ben och tänkte på en het Donatella, eller Rafaela. Medan han gjorde detta blev han brutalt väckt i en svårt religiös ceremoni där jag själv agerade präst, skrek Kali-maa, kali maaaaa, hällde vatten på honom och knackade på skalet och sa att han heter Donato. Precis som vår mäklare som tangerar åldersrekordet för sköldpaddor. Han är lik på många vis. Donato har samma reptilsluga blick, trovärdiga stresslösa uppsyn, kan fixa internet samt sprida ett lugn kring sig. En annan egenskap de delar är att de när som helst kan försvinna.

Vi tog en masaj-promenad, dvs en promenad utan riktning eller mål, bara man finner ett vattenhål. När vi kom tillbaka hade sköldpaddan Donato, säkerligen, klättrat upp i toppen på granen och svingat sig in hos grannen på övervåningen för att försvinna ur våra liv. Kul att träffas Donato, vi kommer alltid att minnas dig.


Sedan har jag tre saker som stör i nyhetsflödet.


1. Citrongräset
Det verkar som vi snart nått den punkten då tusentals thaisoppor måste använda pojknedkissade surblad som krydda istället för det annars så viktiga citrongräset. Vulkanaskan ställer till med vidunderliga besvär som inte står att känna igen i historien.

2. Den ensamma hunden
Tydligen är denna hund som heter Madelene helt ensam på ett slott.3. Elin Woods
Hon har bestämt sig för att fullständigt ignorera vulkanaskan och flugit hem till Sverige. Detta är dessutom förstanyhet under ett par skälvande timmar. Hon sätter sig således och kissar i ansiktet på de miljontals människor som funderar på att äta den nästas skinka om denne skulle avlida på en buss någonstans på den 500 mil långa bussresan från Oman. Hon ville hem och åkte hem. 

Nu undrar jag och Veronica om vi kommer hem på fredag. I värsta fall får vi åka till Venedig och lida svårt i en gondol. 

/A

Nämen, är det inte?
Jo visst är det en sköldpadda. Han skrämde upp mig ur solstolen när han tog fart här i gräset bredvid mig. För att vad jag trodde sedan krypa genom häcken över till grannen. Men grannens katt var nog lite för närgången, för nu är han tillbaka. Han har legat här och solat sig på vår stenterrass och nu är han på safari i gräsmattan. När jag var liten hade jag tre sköldpaddor, de älskade falukorv. Eftersom jag ville ta hand om min säkert hungrige gäst så jag gav honom lite parmaskinka. Det gillar italienska sköldpaddor, tänkte jag. Men han är uppenbarligen vegetarian, för parman fick vara men när jag nu hämtade lite isbergssallad verkar han nöjd och äter med god aptit. Eller han och han. Det kan mycket väl vara en hon. /V
Bilturen

I och med att alla flyg var inställda tänkte jag positivt. Åker hem till Norrtälje, grillar, kanske tar en öl, grillar igen och åker till Norge på måndag där jag skulle vara då. Tänkte att på måndag är allt lugnt och jag kommer lätt hem till Milano efter det. Pappa hämtade mig i Stockholm och på vägen hem ringde chefen och sa att han hittat en bil vi kunde åka 5 i. Avböjde den självtortyren och styrde vidare mot Norrtan. Väl i Norrtan rann all flygstress snabbt av, gick in, hälsade på mor. Just när jag skulle sätta mig ringer chefen igen och har hittat 2 bilar, nu blir vi tre i varje bil och kan köra dygnet runt. Avgjort.


Konstellationen av 4 italienare, 1 tysk och 1 svensk accepterade vad som fanns framför oss. Jag fick äran att köra första sträckan eftersom jag var svensk. Detta tillsammans med chefen och italienska marknadschefen. En sover, en kör och en kollar så att den som kör verkligen kör. Efter en halvtimme dömer min co-driver ut den tråkiga svenska naturen och säger. "Swedish nature is really just the same, I think I sleep" Stämningen under turen är skönt avslappnad och ganska trevlig, male bonding när den är om finast. Det var möten med folk från överallt under torsdagen i Sandviken och när beskedet om flyget kom blev det allmän panik och förvirring. En amerikanare hittade ett sätt att komma hem. Via en kryssning från Göteborg som skulle ta fyra veckor.


- I Said to my wife that I was ready to take the pain and get to her whatever happends
- 4 weeks, thats a little long don´t you think
- Well yeah, but I won´t know when I get home otherwise, the facts it is a singles cruise upsetted my wife, she said some things would be cut off but I think I am willing to take the pain.


Tyngsta delen av resan var i Tyskland arla morgonstund med en klart irriterad förare fast beslutsam att köra in tid. Under resan fick jag lära mig cirka 52 sätt att använda ordet "cazzo". Det är ett ord man helst ska vara varsam med fick jag också veta. Hursomhelst tog resan 24 timmar, det var 2080km men lätt värt det. Energinivån var på all time high när endast en timme återstod. Den energin gick åt till att duscha av tvättdammet, grilla middag i hällregn samt att äta den. Sedan infann sig en vidunderlig trötthet som gav ett närmast medvetslöst tillstånd. 

Förresten, om någon vill veta om askan som sprider sig så har Veronica i det närmsta koll på vartenda partikel. Det tråkigaste med allt detta var att en helg full med människor i lägenheten blev det precis motsatta. 


/A

Citrongräs

Kom just hem efter en biltur genom Europa. När flygen blir inställda riskerar viktiga saker att inte komma fram, läkemedel, organ, osv... Läser vidare i artikeln och ser där att det eventuellt kommer ta slut citrongräs. CITRONGRÄS. Hur i hel--te ska vi klara oss utan citrongräs? Kan någon säga vad en människa gör med citrongräs? Jag funderar på att skriva en rad om 24-timmars bilresan imorgon när jag är vaken. För med facit i hand var det ganska kul. Men frågan är nu vad jag ska göra med allt citrongräs jag inte kan köpa, kanske blir jag sömnlös.
Angående vulkanen, jag tror vulkanernas ledningsgrupp haft konferens och fått klassisk konferensmage. Det går över på ett par dagar.
/A

Ay-yah-FYAH'-plah-yer-kuh-duhl

Så ska man tydligen uttala Eyjafjallajokull, som är vulkanens namn. Tänk vad man lär sig. Andreas och co har packat sig i en bil och är på väg hitåt. Heja heja!
Vill även poängtera att jag stöder vulkanen i det jag tror den gör, nämligen att försöka sänka jordens medeltemperatur vilket vi människor ju uppenbarligen lyckats dåligt med själva. Det är ett mycket gott syfte. Tycker bara den kunde valt en bättre tidpunkt. Det är allt. /V

Jag tycker inte om vulkaner.

Idag är jag irriterad. Framför allt på den där vulkanen som förstör min helg. Förrut så gillade jag vulkaner. Använde min semester till att besöka Pompei och titta på Vesuvio. Men inte nu längre. Inte alls. Hoppet om att någon överhuvudtaget kommer kunna lyfta från Sverige verkar ju vara helt borta. Andreas är ombokad på ett plan imorgon, vi får väl se hur det går med det. Men man kan inte bråka med en vulkan.

Istället försöker jag rikta min irritation mot den här kommunen. Paketet jag hämtade ut från posten visade sig innehålla ett brev från kommunkontoret. Jag översatte det idag. Det visade sig att kommunen tycker inte vår försäkring duger (den dög tidigare för Andreas, men inte nu tydligen) så jag är ännu inte godkänd medborgare. Önskar bara jag översatt det här brevet innan jag även betalade räkningen till italienska radiotjänst. För tvn vi inte tittar på. Då hade jag låtit bli, som någon slags hämnd. Brevet är vilket fall inscannat och vidarebefordrat till vad jag tror är rätt personer att fixa saken. Hoppas mest på att jag inte behöver göra om den där proceduren med alla papper.

Man kan säga att det här veckoslutet fick en lite negativ twist. Till på köpet är mina tånaglar blåare än någonsin. Ett minne från vår vandring i Cinque terre och de enda skor jag kan ha på mig, förrutom joggingdojorna är mina remsandaler. Men kan ju inte sitta här hemma och vara bitter så jag ska följa med Annika på aperitivo ikväll. Får se till att måla tånaglarna innan bara. /V

Trodde aldrig en vulkan på Island skulle förstöra mina helgplaner.

Men tänk så fel jag hade. Imorgon är planen att bror m familj ska komma hit. Men hela luftrummet är ju stängt. Och då alla flyg från Luleå just nu är inställda även för imorgon, ser det väldigt mörkt ut. Och Andreas är i Sverige han med, ska flyga hem imorgon från Arlanda. Ännu är det flyget inte inställt. Så hoppas än! Annars ser det mer och mer ut som att jag får spendera helgen ensam jag.

Tänk att ett askmoln kan ställa till med så mycket besvär. Skit. Skittrist.

Nice to meet you! Piacere!

Jag är ingen minglare. Tycker det är mest jobbigt att gå runt och upprepa samma historia om mig själv med en stor grupp okända människor som står inträngda i en alldeles för lite lokal som gör att ljudnivån är för hög för att höra vad någon egentligen säger. Men ibland måste man utmana sig själv. Så idag har jag varit på min första Kaffemorgon med Areses internationella kvinnoklubb.

Det är ett trettiotal kvinnor som träffas och de flesta verkar känna varanda sen tidigare. Jag är "the new one". Det dricks väldigt lite kaffe för att vara en Coffemorning. Däremot serveras det en buffe med tårtor, gratänger, pajer, snittar, köttbullar och pretzels (det är tyska gängets tur att fixa maten). Hade det inte varit så tidigt på dagen, hade jag velat kalla det en fullgod lunch. Och hade det inte varit så tidigt, hade jag njutit bra mycket mer av den.

Vilket som. Klubben får jag veta anordnar allt från stickträffar och pastakok till aperitivos och gemensamma trippar in till Milano. De jag hinner prata med verkar både roliga ocht trevliga (bortsett från den äldre italienskan som såg ut som Dolly Parton och aldrig rörde en min). Jag varierar samma story om mig själv för att inte tröttna på min egen röst, jag får ett nyhetsbrev och en anmälningsblankett och det var på det hela taget riktigt trevligt.

Nu ska jag åka till posten för att se om det går att få ut ett paket på det avi som kommit i brevlådan, eller om de i vanlig ordning tänker krångla till det. /V

Polis polis

Precis när jag publicerade tidigare inlägg hände något betydligt mer spännande än att titta på när blad faller till marken. Det ringde på dörren, jag öppnade och en polis stod utanför.

Han frågade om jag var jag, om jag bodde där jag bodde, om jag bodde med han den där Furukrona och hur många rum lägenheten hade. Och så vidare. Allt fyllde han i på ett otroligt otympligt stort papper. Han frågade, och jag svarade. Sen var han nöjd och jag nöjd. Han, antagligen eftersom jag klarade av att svara på italienska så han slapp prata engelska med mig. Och jag, eftersom jag nu tydligen är med i systemet. Nu är jag ännu mer Aresebo.

Apropå poliser. Jag har aldrig sett så mycket poliser som sedan jag flyttade till italien. Det är lokalpolisen. Det är carabiniere. Det är vanliga polisen. Alla möjliga slags poliser helt enkelt. Snyggaste är de som spatserar runt inne i Galleria Vittorio Emanuele. Deras uniformer är som butikerna de vaktar. Lite finare och lite dyrare. /V

Inte bara vår granne som skräpar.

Trädet i vår trädgård, som jag fått veta heter Magnolia, blommar för fullt. Det är så fint när det blommar. Verkligen jättefint. Tyvärr verkar det som att blomningsperioden snart är över. För det den gör nu är att skräpa ner. Gissar att det faller ungefär ett blad i sekunden. Varje gång det kommer en vindpust, faller ännu mer. Hela gräsmattan är nu rosa.Allt detta ska ramla ner. Undrar hur länge det tar innan alla blommar tappat sina blad?

Kan också berätta att Andreas i ganska precis detta nu får håret klippt. Det är dags, för nu för tiden går det åt lika mycket schampo till hans huvud som mitt. Och nej, vi vill ju inte att vi ska hamna här. /V

Att betala en räkning, del 2

Internet spelar en viss roll i vårt hem och för att ha detta måste man betala. Tidigare beskrev jag hur jag försökte betala den på postkontoret med ett illa dolt raseri i kroppen. Eftersom endast första räkningen skulle betalas manuellt kändes det skönt med autogiro för Fastweb.

Men nej. Vad händer. Räkningen är kopplad till mitt svenska kort. Detta kort har de lyckats missförstå giltighetstiden. Fastweb låter meddela att jag är en komplett idiot med betalningssvårigheter. Vi försöker ringa deras kundtjänst. Min kollega Saba, kvinna 50 år hjälper till. Efter en stund skriker hon mot skärmen, pekar, greppar osynliga knappnålar med alla fem fingrar och jucka handen fram och tillbaka. Che palle!!! Cazzo!! Saba är inte så svensk och knyter näven i fickan utan hon avslutar med att ilsket slänga ner telefonen och sedan gör en backhand med handen så att skärmen skakar. Kundtjänst var tydligen inte tillgänglig. Vi skickade då ett mail med endast versaler samt oräkneligt antal utropstecken. Fick sedan svaret att gå till posten och betala, nu borde det funka.
På posten:
1. Ingen parkering
2. Lång kö
3. Nr 104 ropas upp
4. Damen i kassan
- No possible, carta credito
- No, vedi e-mail (jag håller upp ett mail från Fastweb.
5. Hon accepterar och vi skriver tillsammans växelvis exakt samma information på 3 identiska lappar.
6. Hon avslutar med att säga, du måste nu faxa det här kvittot på måndag till Fastweb så att de vet att du betalat. Fast på italienska med mycket händer.
7. Hon tillägger att eventuellt måste jag skicka orginalet med mail också. Men det är lite oklart.
Hyfsat tillfredsställd åker jag hem 74 € fattigare i tron att nätet kommer att fungera en månad till. Tron.
/A

Äntligen Aresebo

Har ju glömt att berätta om förra fredagens stora seger. Vi hade laddat länge. Försökt förrut utan större lycka. Nu, med allt ifyllt och med vetskapen att det var öppet skulle det äntligen ske. En sista kämparinsats innan påskledigheten.

Har du med dig alla papper?
Ja.
Har du kissat?
Ja.
Bra, då åker vi.

5 minuter senare i bilen.

Har du med dig passet?
Fan.
Nej?
Nej.
Fan.

Andreas åkte hem igen för att hämta det glömda passet. Jag gick in. Tog en kölapp. Eller rättare sagt, tog tre kölappar. En för kö A, en för kö B och en för C. Visste inte vilken som var rätt, lika att helgardera. Det funkade, På nr B fick jag träffa en kvinna. Mina 4 veckor på språkskolan hjälpte inte alls. Vi förstod inte varandra överhuvudtaget. Men hon förstod att hämta en yngre engelskspråkig tjej. Jag förklarade mitt ärende. Hon log igenkännande, och vi fick gå in i det där andra kontoret där jag gissar alla jobbiga fall behandlas. Tror det var kö C.

Där hos en söt kvinna la jag fram mina papper, och alla förstod vad saken gällde. Tror jag. Fick på en gång börja skriva om i papprena som tydligen var felfyllda.  De undrade om jag verkligen inte kom från en italiensk släkt. Rova, det är ju ett italienskt namn, menade de. Nej... finskt sa jag.. Va? Äh, det var inget.

När väl Andreas kom med passet såg de lättade ut. De trodde han kunde italienska. Men, nej. Men han kunde ringa en italienska. Så vi ringde upp Silvia.  Medan en argumenterade hetsigt med henne granskade en annan vårt kontrakt (som var på engelska och därför ogiltligt) och en tredje försökte få oss att förstå vilka papper hon ville ha oss att fylla i. Hela kontoret var engagerat. Hetsigt, irriterat, men fortfarande vill jag påstå, ganska gemytligt.

En timme senare, efter att ett fax påskrivet av alla höga höns på Sandvik anlänt, efter många halvskämt om att vi borde gifta oss, efter att vi många gånger utan att få något riktigt svar frågat vad som egentligen är problemet, efter att Andreas motvilligt fått skriva en rad meningar på italienska han inte förstod, efter att jag lovat att inte köpa någon egen bil i Italien och efter att vi lovat att vi inte bodde mer än en familj i vår lägenhet, så hände det.

Jag fick stämpeln. Jag fick betala. Vi hade klarat det. Fredagen den 2 april kl 13.30 vandrade jag och Andreas som segrare ut från kommunkontoret på via Roma 2. Det var dagen då även jag blev godkänd som medborgare av città di Arese.

Oj vad vi ska grilla dårå

På lördag får vi matgäster. IKEAparet ska bjudas tillbaka. Vi tänker grilla.

För att inte väcka anstöt med närboende i onödan var jag förbi grannen och kollade att det är okej med grillning på gården. Inga problem. Alla grillar. Ingen risk för bråk om grill-os här. Men man grillar inte än, det är för kallt sa hon. Hon hade visst just precis dammat av trädgårdsmöblerna.

För kallt, känns som en dålig ursäkt att låta bli. Speciellt som det varit 18 grader och sol de senaste dagarna. Det är i svenska ögon tvärtom varmt. Men på italienska heter varmt caldo och så är de ju lite knasiga. Så det får väl vara så. Vi är vilket fall gärna i framkanten.

Så vi ska självklart grilla. Den från Sverige medtagna lilla grillen har redan nyttjats. Det gick alldeles utmärkt. Men nu är den tydligen alldeles för liten och spe för att duga som grill. Då han jag bor med menar att ett perfekt grillat kött hänger väldigt mycket på vilken grill man har så ska vi köpa en ny. Igår begav vi oss därför till trädgårdsbutiken Viridea, (en förövrigt helt fantastisk butik med allt från leksakståg i taket, stor park med fiskedamm till just stort utbud av grillar) för att kolla på en.

Vi hittade en. En något dyrare och något större än planerat, men ska det va så ska det visst va. Det tyckte försäljaren också som propsade på att vi skulle köpa det fina amerikanska märket. Nu var just den modell vi ville ha slut på lagret, men vi fick köpa visningsexet. För att ge gossarna i affären en chans att montera ner grillen så ska vi åka och hämta den imorgon.

Sen ska den pusslas ihop igen. Vi ska hitta gas. Det ska byggas en ramp som grillen kan rullas nerför till gräsmattan. Det ska fixas och göras. För en stor grill föder stora visioner. Någonting säger mig att det här med grilla kan bli ett precis hur stort projekt som helst.

Denna grill får snart inte vara med längre.

Och har någon något smaskigt grillrecept som ni vill dela med er av, varsegod! /V

Något är allvarligt fel

Veronica drar i snöret med rött handtag i duschen. Man drar endast i detta snöre om något är allvarligt fel eller om man behöver något viktigt. Snabbt rusar jag dit. Hon vill ha en öl och jag hämtar den. Hon är lite skitig efter att ha slipat, målat och renoverat med vårt köksbord. När jag hör "Ptschhcch" när ölen öppnas inser jag att det är något allvarligt fel med könsrollerna här. Jag är glad jag fick köpa en Black & Decker slipmaskin i alla fall. Samtidigt har jag hängt tvätt och diskat vilket gör mig till en viktig medlem i hushållet.
/A

Buona Pasqua

Förväntansfulla sätter vi oss tidigt i bilen och reser mot La Spezia, vår utgångspunkt för att se UNESCO´s världsarv Cinque Terre. Köper en italiensk samlingsskiva och upptäcker endast en låt som går att lyssna på. Ganska smörigt. Låten handlar om avundsjuka och att göra slut. Men vi var här av inget av de skälen.

Väl inne i La Spezia fylls jag av olustkänsla av att vi blivit fullstädigt lurade av hotellreklamen. Men efter att åkt på trånga vägar möts vi av en vidunderlig utsikt från hotellrummet.

Hotellutsikt från Le Ville Relais

Efter att ätit sjukligt god middag med fylligt torrt lokalt vin, sovit, vaknat av fågelkvitter och dessutom av barnskrik från rummet bredvid begav vi oss. Min chansning att klä mig lätt, en aning tonårsaktigt med Billabong-huvtröja och t-shirt med tryck samt shorts visade sig efter 5 minuter vara ett uppenbart felbeslut. Regnet öser ner och det är 10 grader i luften och Veronica trippar lätt med tunn skaljacka och ser torr ut. Men det löste sig.

Cinque Terre är som ordet säger, fem byar. Byarna ligger som ett pärlband längs kusten och det finns antika stigar mellan dem. Första stigen var mer en autostrada mellan Riomaggiore och Manarola som endast tog 20 minuter och är pensionärsanpassad.

Första sträckan, kort och lättgådd. Jag är röd.

Andra delsträckan mellan Manarola och byn Corniglia var mer krävande och tog dryga timmen. Ibland är stigen bara någon decimeter i bredd och man måste möta varandra med försiktighet och respekt. Återkommer senare till varför det är viktigt att vara på alerten när man möts, det går inte bra för alla.

Manarola

Corniglia, byn högt upp med välkänd stenblomma på kyrka.


Halvvägs till Vernazza ser man både Corniglia (förgrund) och Manarola (bakgrund)

Efter en paus för benen där vi drack vatten, åt äpple och bröd utan pålägg spretade vi iväg till Vernazza. Vi misströstade och allt såg obegripligt jobbigt ut en stund. Men sedan möts vi av den vackraste av dem, Vernazza. Att komma fram här firade vi med en mozzarella-focaccia och delade en öl.

Vernazza, överlägset vackrast och oländigt belägna by.

Vernazza-Monterosso al mare är sista delsträckan och även den längsta. Efter cirka tre tusen feldoserade trappsteg rakt upp blev nu stigen endast 3 decimeter bred och här trängs pensionärer, tjockisar, atleter som mig själv. Olivlundar, citronodlingar, apelsinträd och terassodlade vinrankor avbytte varandra. Vi lägger märke till en trött amerikansk mexican som gillar Taco Bell och Cheese fries för mycket. Vi går förbi honom, vi tar paus, han går förbi oss, vi släpper iväg honom lite, kommer fram till den smalaste av stigar, trafikstockning, människorop, folk ser besvärade ut. Mexicanen har tappat balansen och ramlat ned. Utanför stigen är det ett stup rätt ner i grönska utan möjlighet att ta sig upp. Snåriga växter, svår övervikt och slirig jord gör det omöjligt för Paco att ta sig upp. Till slut slänger en stor MC-kille och hans kompis ner en läderjacka som de drar upp honom med. Pacos ben går som trumpinnar när han slirar upp på stigen under hurrarop med blodiga vader. Han kontrollerar samtliga sina 3 kameror och vi tror han klarade sig efter detta.

Lätt stig, halvvägs mot Monterossi som sedan blev smalare och brantare.

5 timmars promenad inklusive pauser tog oss cirka en mil. Oftast är jag själv svårimponerad, Veronica än mer svårimponerad men detta ställe är helt otroligt och tog bitvis andan ur oss. Även konditionsdelen tog andan ur mig och ett träningsbehov kunde anas. Vi lade under middagen upp ett träningsupplägg medan vi åt Fiorentina steak. Båda ville ha detta, men jag kunde inte ana diskussionen som skulle ge mig dåligt samvete när Veronica inledde en massiv kavalkad av manlig idioti att beställa in detta monster till stek. Till middagen drack vi ett vin, Terenzoula, som gjorde beslutet att träna mycket enkelt.

Vi återvänder hit när vädret är varmare.
Allt som allt, en mycket bouna pasqua.

/Andreas

Glad påsk

Snart sätter vi oss i bilen och åker mot Le cinque terre. Datorerna får stanna hemma, Alfapetet får följa med.


Det jobbas där ute.

Här i Arese ska nu vägarna fixas. Trottoarerna styckas upp, gropar ska bort... Fint ska det bli. På vår gata har de tagit bort hela beläggningen för den gamla gångvägen vid kullen och ska väl ersätta den med ny. Tydligen ska detta pågå i 90 dagar, enligt ett brev där de ber om ursäkt för besväret.
Inte för att det är något direkt besvär. Men 90 dagar är tre månader. Och när det är vägarbete utanför kan man önska att man hade något lite mer ljudisolerande än 1-glasfönster.

RSS 2.0