Bosnien

Just det, det var ordet som knäckte min motspelare denna gång. Just nu står det 7-1-1 till undertecknad. Min motspelare liknar detta vid Sveriges förlust mot Slovakien. "De var dåliga men egentligen bättre." Nu tror jag själv dock att Sverige har bättre statistik mot Slovakien än vad hon har mot mig. Jag har erbjudit henne att hennes far, KG Rova får vara på hennes lag och ha 14 bokstäver varje omgång om han hälsar på. Just nu verkar det som att förlora är precis omöjligt.
Ser detta som en curlingmatch där jag är Lag-Anette Norberg, men utan att ha någon att monsterhångla efter matchen. 

/A

Lördag (utan alper)

Tidigare redogjorde Veronica vad som skett. Resultatet var mycket lyckat förutom att den nya datorn tvingar oss till italienska. Detta är på många sätt bra eftersom min egen dito är precis värdelös. Vi firade resten av dagen med powernaps, löpning, krattning och städning. Vi bröt ihop och i egenskap av andrekock gjorde vi middag. Efter en mycket militärisk arbetsfördelning där kommendanten gjorde det mesta själv blev detta resultatet.


Förrätt bestånde av enkla och goda; Melon med Prosciutto. Till detta en en lagrad Balsamico.


Förberedelser av den till dagen norska kvinnan jag bor med. Flätor tyder på Norsk nationalitet.


Huvudrätten var en vegetarisk orgasm bestånde av en massa. En överdimensionerad paprika, spenat (kokad, hackad), parmesan, bechamelsås, ricottaost och lite lasagneplattor. Gott, gött gottigottgott.


Till efterrätt svängdes det slentrianmässigt ihop ugnsfrukt med lite extras. Mascarpone var inblandad och han gör alltid ett gott arbete i vårt kök.

Här kan man tro kvällen tog slut. Men nej. /A

Lilla julafton


Efter att ha suttit fast i trafiken på autostradan, slagits med andra kundvagnskrigare på Esselunga, irrat runt på PC City och sedan städat hela lägenheten kommer nu belöningen. Brödrost, juicepress och sist men inte minst en Acer. Andreas sitter och öppnar lådor och tindrar med ögonen som ett barn på julafton.


TV för mig

Har tvn på för att förhoppningsvis fånga upp lite ord. Inser nu vilket program som är perfekt att titta på. Nyheter för hörselskadade (döva?). Bilderna och det långsamma tempot gör att man nästan hänger med.Det var ju det där med italienskan

Idag ledig från språkkursen. Sitter hemma och pluggar, för nästa vecka är sista veckan vilket innebär PROV. På skolan tänks det inte speciellt mycket på skogens resurser utan man kommer hem med ofantliga mängder papper. Som jag nu försöker gå igenom.


Som sagt. Mycket papper blir det.

Tre veckor in kan jag konstatera följande. Efter att norskan och schweizaren åkte hem i söndags är nu jag och Mikey ensamma nybörjare på skolan. Vi passar inte in i någon annan klass och är därför en mycket liten grupp på två, vilket ger den lyxiga känslan av att få privatlektioner. Eftersom Mikey är engelsman och uttalar orden därefter, har jag nöjet att vara bäst i klassen.

Vilket känns bra tills någon annan (vem som helst) kommer in och pratar italienska med oss. Bra för deras självförtroende eftersom dom möts av två oförstående fågelholkar. Dåligt för mitt, som kommer på vad jag skulle ha svarat tio minuter för sent. Eftersom vi än så länge bara lärt oss hur man pratar i nutid och har ett ordförråd som sträcker sig till att presentera sig själv, beställa mat, fråga om vägen och prata om vädret är man något begränsad i det vardaglia samtalet.

Fraser jag lärt mig och har stor användning av:

No loso. (Jag vet inte)
No capisco. (Jag förstår inte)
Mi parlo un po' italiano. (Jag pratar bara lite italienska)
Cosa significa? (Vad betyder det?)

Lyssna på melodin säger dom. Snart sjunger du med. Hmm. Bara en sån sak som att italienskan har sju olika bestämda artiklar gör att det snurrar i huvudet. Men, okej. Det går framåt. Nu är inte italienskan bara långa haranger. Nu är det ett språk med många ord jag inte förstår.

Buona giornata. /V
Plåster på såren

Efter att lyssnat på hockeyn undermorgonen och drabbats av akut depression fanns det förmodligen inget som skulle kunna muntra upp. Jag hade fel. Pierantoino hade bokat möte med företagsdoktorn för att kolla om jag passerade nålsögat. I beskrivningen av proceduren underströk han hur viktigt italienare såg på detta med hälsokoll på jobbet. Jag började omedelbart dricka vatten och käka frukt för att toppa mig.

Medico: Rapapapapa
Jag: English?
M: - You have surgery?
A: - No
M: You smoke?
A: No
M: You drink?
A: Yes
M: Wine and beer?
A: Si,  vino rosso more now than in Sweden, shifted focus a bit?
M: What?
A: Nothing
M: Bene

Sedan bad han mig lägga mig på en brits och ta av mig skjortan. Tryckte lite, lyssnade lite, pratade en del. Samtalet fortsatte:

M: Blood pressure: 120/80
A: OK?
M: Bene
M: Your liver and kidney ok?
A: Si

Sedan var den grundliga undersökningen slut och man fick signera två papper och lova att man återkom om två år. Verkligen jättefrisk känner jag mig nu.

Tog på mig en ny tröja jag inte provade innan jag köpte den. Betyget av Veronica blev. Oj, lite, hmm, lite som den där killen på nyheterna, Johnny Weir.

/A

SverigepaketNu verkar postgången fungera ypperligt. För det kom ett paket med ett mycket trevligt innehåll. Tack Camilla! /V

Fast i Lumpagnano

Igår var vi som sagt och såg Dave Matthews Band. Ett band Andreas älskar och jag tycker är bra. Och bra är också hur det hela börjar med en bra parkering (tack vare tidig ankomst) och god panini på området. Det är ingen kö in till arenan Palasharp, eftersom vi är så tidiga, och vi hittar en bra plats att sitta på. Efter ungefär en timme börjar förbandet spela, dom är helt okej. Och sen börjar DMB. Och jag tycker det är bra även om jag kanske inte är lika entusiastisk som ornitologerna till vänster om oss. Tycker nog det är lite väl länge, lite mycket jammande, jag blir lite trött, men ja, det är bra. Och dom gör sina extranummer och konserten tar slut.Dave Matthews och två killar som inte ville missa någonting.

Och vi kommer ut bra, i täten mitt bland alla italienare. Allt går bra, vi löser in vår parkeringsbiljett, hittar bilen.. Och sen, efter konserten slutat så börjar dagens upplevelse.

Man kan säga att det slutar gå bra. För väl i bilen inser vi att vi inte kommer någonstans. Vi är fast i en kö av bilar som alla vill ut. Men ingen rör på sig. Just för att alla vill ut - samtidigt. Vi är fast i parkeringshuset Lumpagnano. Första kvarten råder kraftig irritation i bilen. För att inte tala om i bilarna runtomkring. Efter en halvtimme börjar vi känna oss rejält stressade. Kan vi ta oss ut på något annat sätt? Andreas ska vakna om 4,5 timme. När klockan börjar är halv ett på natten börjar stressen gå över i ren uppgivenhet. Ska vi kanske sova över i parkeringshuset? Under en timmes tid har vi rört oss ca 5 meter. Mannen i den blå audin framför har hunnit hoppa in och ut ur bilen i frustration ca 15 gånger. Bilarna bakom har hunnit tuta ungefär lika ofta. Dom mest otåliga har lämnat sina fordon och gått iväg. Den enda som verkar nöjd är öl- och vattenförsäljaren från arenan som hittat hit och går runt och tjänar pengar. 

Ja det var en jobbig stund. Men just när det kändes som mörkast, när vi är både kissnödiga, övertrötta och törstiga, då händer det. Vi rör på oss. Vi ser uscita. Vi får komma ut. Vi är fria. Lättnaden som infinner sig just då är otrolig. Vi får äntligen åka hem.


Plötsligt så händer det. Någon drar ur proppen.

/Veronica

Här tar Andreas över.
Dave matthews har några grymma inslag. Crash, Satellite, Best of whats around, några nya låtar inblandat med Die Tryin blandas med några rena övergrepp på publiken där låtar han skrev i 7-årsåldern var med (=värdelöst). Dave dansade ungefär som Elaine Benes i Seinfeld med en väldig energi och levererade. Han var en riktig teamplayer och gav fokus till resterande bandet, vilket gjorde mig tårögd. Typ som Zetterberg gör i Detroit när han säger att "Homer" fixade allt, "Kronner" bar laget, "lidas" ledde vägen osv. Allt detta gjorde han utan att ta fokus från att han var den givna stjärnan. Hans mellansnack var lite lite men det han gjorde var bra. Att han själv gick in och presenterade förbandet ger respekt.

MEN. Som Veronica antydde hade jag ett tajt schema vilket gjorde at jag tyckte 25-minutersjammningarna gjorde mig stressad att vilja sova samt att lyssna på mina favoriter, som aldrig kom.
BÄST. Var Dancing nancies där Boyd Tinsley gjorde att magiskt solo som om han vore champion i finskt fogsvansmästerskap. Det var bara jävligt grymt.

Sedan var den här upplevelsen i parkeringshuset extremt obekväm, men vi lärde oss mycket, det är ju bra. Dock gör sig DMB bäst på en stadion i USA där de uppskattas på bästa vis. Italienarna var mest nöjda att få en god pannini.

/Andreas

Dave Matthews Band

Ja, de såg vi igår. Det var bitvis grymt, bitvis envist jammande och detta med en formidabel avslutning som renderade i cirka 3 timmars sömn. Det blir bra det här.
/A

Street view


La Valera. Nära vår lägenhet hittar man Areses kanske mest skamfilade gatuskylt?


Hela gatan är rätt skamfilad, fast på ett lite charmigt sätt. Här kan man hitta en allé med Áve Maria podier. Och man kan ana alperna i bakgrunden. Låt oss vandra vidare.


Nött och slitet. Men på avstånd ser det riktigt trevligt ut.


Parco Europa. Har en slinga som många använder som motionsspår. 5 varv - 1 km.


Om man blir törstig kan man försöka dricka från den här. Det fungerar oftast inte.


Här köper jag bussbiljetter och Andreas köper Superenalotto. Ibland vinner han. Oftast inte.


Largo Ungaretti. Vår gata. Vår kulle. Många fina ljugarbänkar.


Vår port. Låset krånglar alltid.


Vår innergård. Städas två gånger per vecka.


Andra dörren till vänster. Vår dörr. Fyra varv med nyckeln. Sen är man inne.


Hemma!

Efter att jag tagit en skön söndagslur vaknade jag till att Andreas stod och styrde upp en söndagsmiddag. Mer sånt! /VBrera di Milano (plus fördomar om ensamma Italienska män)

Präktiga som vi är hinner vi hem innan 23 när vi vart på middag i de fancy områdena i Milano. Folkskygg som man är fylldes man av omedelbart raseri när vi klev upp ur tunnelbanan på stortorget, il Duomo. Tydligen pågick en karneval ingen riktigt vet varför de firar. Raseriet kom av sig när vi insåg att det var barnens dag. Bilder som den nedan tycker jag är ganska fina.


Det som var mindre underhållande var 13-åringar med olika slags sprayer som i en slags infantil tuppfäkting visade sig sturska och manliga genom att spraya saker på varandra och alla därikring. Denna moderna parningsdans slutar säkerligen i två unga ensamstående föräldrar som röker 6 paket cigaretter om dagen inom snar framtid. Helt ok så länge de inte sprayar deras j-vla spray i mitt ansikte.


Hursomhelst så överlevde vi detta ganska lätt och pinnade mot restaurangkvarteren där vi i vanlig svensk ordning var först på plats. Insikten här är att jag råkar vara tillsammans med en tjej som trots mörkt hår drar oskyldigt till sig en massa uppmärksamhet.
  1. När vi tog en aperitivo så tog den ensamma mannen bredvid vårt bord chansen att inte så diskret försöka ta kontakt med Veronica så fort jag lämnade stolen för att fylla på med salami.
  2. På restaurangen hade killen i baren ett extremt illa dolt sätt att flirta med min bordsdam.
  3. När Veronica skulle besöka damrummet stod helt plötsligt hela personalkåren på Convivium i rad och sa Buono, buono, buono och hyllade hennes närvaro. När jag själv skulle dit så såg man inte till en själ.
  4. När Veronica på tunnelbanan skulle köpa en påse M&M i en automat tog det lite väl lång tid. Jag gick dit och fann henne stå och betala med mynt och försöka banka ut växeln samtidigt som tre fulla/påtända unga män stod och tog kort på henne. Jag intog en pondusmässig hållning och hintade om mina kunskaper med Nunchakus för att visa vem som egentligen bestämde nere i tunnelbanan. Sedan lämnade de oss ifred.

Detta är det nog bara att vänja sig med. Samtidigt vänjer vi oss gärna med den goda maten som finns att tillgå i Brera-området. Jag är glad jag slapp gå hem ensam.


/A

Vi 2012

Frisörerna i det här landet gör som dom vill. Och Andreas, han vågar inte klippa sig över huvudtaget. Efter 3 år i Italien. Då lär vi se ut så här?

Renoveringsbehov

Vi har ett bord, just nu råder många oklarheter om detta bord. Är det:
  • Perfekt?
  • Charmigt slitet?
  • Semi-antikt? (Förmodligen inte)
  • Malplacerat?

Som man bevisligen kan se så är det ju någon som lagt ner tid på detta bord. Denna någon har också lackat cirka 32 lager med något som vi nu ser flagna ganska hårt. Under detta lager finner man inget regnskogsskövlat mahogny utan något helt annat. Så vi erbjuder nu en fri veckas vistelse med mat och boende för den som kan renovera detta till önskat behov. Den stora glasskivan känns spröd som en fiskpinne från Roslagsskolans skolmatsal och vi har valt att inte röra den.

Alfapet. Här behövs hjälp. Veronica har börjat leta på nätet efter en mental coach för att kunna hantera pressen. Det är svårt att komma in i en sådan här turnering som storfavorit (enligt henne själv). Hon säger sig känna stora likheter med Helena Jonsson just nu. Igår visade undertecknad upp en formidabel uppvisning i förmåga att hantera flera saker samtidigt och tar därmed död på spekulationer kring mäns förmåga angående detta. Att vinna med cirka 100 poäng på Alfapet samtidigt som man i detalj följer en hockeymatch på radion bevisar allt. Förloraren skyller på vallateamet, dålig brinntid på ikealjusen, tur med bokstäver. Jag säger inget mer än att det just nu står W-L-T 4-1-1 till Andreas. Det är statistiskt säkerställt nu i princip vem som äger.

Denna helg ska vi titta lite närmare på stan vi bor i. Det är lite dags för mig att få se den också.
/Andreas

Heja heja

Vi ser Haag gå bra i spåret. För det sänder de åtminstone vi Rai Sport. Ljudet hämtar vi via Radiosporten. Men ljudet från radion och bilderna på tvn säger olika. Vad ska vi tro på? Tidigare följde vi även hockeyn. Men den försvann av någon anledning. Kanske var resultatet plötsligt för givet för att rapportera från?

Man kan säga att OS-tittandet går sådär. Trots alla tips har vi ännu inte lyckats streama något bildligt via webben. Alltid något som har med sändningsrättigheter att göra som står i vägen. (Kanske har Alfapet varit viktigare än att leta ordentligt. Där Andreas förövrigt har osannolik tur.) Hade det inte varit för Leifby och vad alla nu heter på Aftonbladets direktlogg hade vi svävat i total ovisshet. Men vi hänger med. Mer eller mindre. Heja Sverige. /V.


Pioggia = regn

Igar glomde jag paraplyet pa sparvagnen pga av det var sa soligt. Idag hade jag behovt den. Klev ut i spòregn. Alla hade paraplyer, utom jag. Sa nu sitter jag har pa skolan som en blòt katt, och skriver utan svenska vokaler. Och firar mig sjalv med en 30 cents automat-cappuccino. Fòr denna morgon fick jag ny rekordtid pè strackan Arese - skolan. Framme pa 55 minuter minsann! /V

Bellissima!

Vårkänslor är när molnen skingras, solen värmer och ingen vill vara inomhus. Vårkänslor är när cafeérna dammar av sina uteserveringar. Vårkänslor är när dom första "spagettiraggarna" (som Andreas kallar dem) tittar fram. När någon låter bilrutan åka ner och ropar "Bellissima!" efter en. Då äntligen, känns det som vår i Milano. /V

AperitivoIdag är Andreas i UK så jag ska passa på att vara social med min italienskagrupp. Ska på aperitivo på Obika, en mozzarellabar i Brera. Det svåra nu är att ladda om, att motivera sig att gå ut från lägenheten, än mer åka in till stan. För det regnar ute. Och jag är eftermiddagstrött. Men med tanke på att det är samma ställe som vi tidigare blivit rekommenderade och nu skolan rekommenderar, samt det faktum att jag älskar mozzarella, så lär jag inte gå därifrån besviken.

Eller gå och gå. Räknar med att Andreas hämtar upp mig när han kommer från flyget. /V

Psyksöndag

Förmodligen var det tack vare lördagens solenergi vi åstadkom en hel del denna dag. Förmiddagen bestod av ursinnigt ikeaskruvande som resulterade i en obegripligt stor hög wellpapp som får pryda hallen. Under tiden detta pågick hände något. Det gjordes en citronpaj och det bakades bröd. Tydligen gick inte ikeaskruvandet så fort som jag tyckte.

Dagens recept (vi firade givetvis San Valentino med dunder och brak).


Den absolut viktigaste punkten är att lägga upp allt så man kan börja. Tomatberget var själva kärnan i tomatsåsdelen som var doserat för cirka 22 personer.


Såsen rördes ihop samtidigt som nedan fantastiska köttpizza rullades ut. Lammfärsen hade blandats med riven lök, vitlök, ströbröd, yada, yada yada och plattades ut till en slags pizzabotten. Fyllningen bestod of yada plus yada plus blad.


Det rullades ihop till en rulltårta för att sedan ligga och brinna i ugnen under lämplig tid. Resultatet ser man nedan, ser kanske lite torrt ut men det avvärjde vi effektivt.


Efter att vi utspisat detta med en obligatorisk Prosecco var det dags för ännu en omgång Alfapet. Eftersom Veronica inte smält senaste förlusten ville hon egentligen spela redan till frukost. Hon är en fantastiskt dålig förlorare och anser sig inte kunna förlora mot någon som är sämre än henne. Dvs jag. Hon är övertygad om sin förträfflighet och anser sig lida av otur.

Vinster, Andreas 2, Veronica 1

Senaste matchen spelades efter att Veronica "slipped me a micky" med rohypnol och den blev oavgjord. /A

Så var vi bara två.

Åter måndag och ännu en dag tillsammans med mina fyra kurskamrater på italienskakursen. Jag pigg och fräsch med en lätt solbränna efter lördagens vända i skidbacken. Britten något trött efter tre dagars kur med fotboll och öl på diverse engelska pubar. Och var är dom andra två? Dove sono la norvegese e il svizzero? Jo, dom ligger hemma och sover. Klockan kvart i tolv kommer schweizarn in, märkbart sliten. En timme senare dyker norskan upp. Askgrå. Dom hade varit ute på en barrunda som tydligen varade från fredag till ungefär klockan fem denna morgon. 

Man märker att vi är i Milano med olika förutsättningar. Jag bor här. Britten ska stanna en längre tid. Och dom två andra är här på semester. /V

Vi tittar inte på tv, men.

Klockan är 18.30. Jag tror vi ska åka och handla tillsammans. Det visar sig att jag har med mig en person som drar kundvagnen, samtidigt som han stressat följer matchen Luleå-Frölunda på sin mobil. Plötsligt visar han en otrolig vilja att hjälpa till. Springer och hämtar juicen. Då vet jag, nu är det paus och det gäller att skynda på så vi hinner hem innan periodpausen är över.Vi brukar prata om hur skönt det är att bo i Italien. Hur skönt det är att släppa alla tvångsmässiga tider att passa som man hade i Sverige. Melodifestivalen, CSI och allt annat som bara måste ses på tvn. Men så är inte riktigt fallet eftersom Andreas har ett nästan sjukligt behov av att hålla koll på hockeyresultaten. För elitserien. NHL. Och när det nu tar en paus; OS. Inte bara resultaten, utan ALLT. Maniskt sitter han framför datorn och letar bland artiklarna. Hur mår Foppa? Vem spelar i förstafemman? Hur hur hur ska vi kunna följa matcherna från Italien?

Det senaste undrar jag också. Hur ska vi kunna följa Sverige i OS på ett bra sätt när italiensk tv tycks fokusera mer på skridskor än ishockey? /V


A och O på berget

I ottan begav vi oss mot nedan färdriktning. Dagen var strålande, vi hittade gratisparkering vilket jag genast ansåg motivera ett par rejäla hyrskidor. Mina egna är nämligen från samma år Stenmark slog igenom.


Väl på plats förklarade jag för Veronica vad som är viktigt på berget om man tappar bort varandra. Nummer ett är att ringa. Hon hade glömt mobilen och jag reagerade med att blunda otroligt hårt.


Gick sedan igenom säkerhetsföreskrifterna med henne, hon lyssnade föga uppmärksamt.


Så här skärrad blev hon.


Nedan bild är tagen en minut före vi på riktigt tappade bort varandra.


Jag sade, vi ses vid starten på kabinbanan!
- Japp, sade hon.

Efter 15 minuters väntan uteslöt jag skada och gjorde det enda vettiga. En top-down search över hela berget. Åkte till toppen, hamnade ensam i ett puderinferno jag inte var man nog att utnyttja till fullo. Ja, och sedan hittade vi varandra. Jackan hon har är otroligt orange.
/A

0615, då ringer det

För skiddagar kan man inte slarva bort hur som helst. Veronica ser pigg ut.

Fredag 12 februari

Ett ilsket fräsande skvittrar i köket. Pancettan hoppar och ger ett skönt bacon-os i rummet. Från min position i soffan låter det som det blir gott. Det ligger tydligen 3 m3 wellpapp i ett rum som måste vikas, våldas, stampas och tryckas på i vårt gotiska rum. Veronica far runt och öppnar, stänger och skakar lådor.

- Nej, sitt du, jag fixar middag, säger hon

Mer os, våld även i köket. Ägg kommer fram och man undrar om det ska bli frukost mitt på kvällningen. Efter en våldsam tur ner mot de missanpassande tunnorna för papper är man värd lite sofftid medan hon skapar något av det som för mig såg ut som att vi hade ingenting i kylskåpet. Vad gör jag framför datorn medan hon stökar och far?

1. Kollar Sunkens blogg, han är tjänstledig i 3 år för att vara ski-bum och 21 år i Canada - http://langastorasvangar.blogg.se/
2. Ser att Bysse startat en blogg. Kul. Länk
3. Kollar nyheterna. Länk
4. Tittar grundligt igenom vad som händer nästa vecka, viktigt att veta förutsättningarna inför en ny jobbvecka.
5. Installerar vår nya skrivare på datorn.

Sätter mig ner när maten är färdig, efter att ha bidragit med våld, frustration och ilska mot wellpappen som inneslöt vår soffa och möts av detta.


En egenhändigt ihopsvängd Caesarsallad som är helt magisk. Förstår inte vad som hände. Efter att jag förklarat hur otroligt fantastiskt detta var gör Veronica detsamma med illa dold nöjdhet över sin förträfflighet.

Skrivaren fungerade. Skrev ut det kortaste papper jag hade på datorn, mitt eget gymnasiebetyg. Veronica sneglar föga imponerad över papperet som inte innehåller så många MV-bokstäver som hennes. Helt oprovocerat hamnar ett ny utskrift på bordet och jag inser att vi hade olika approach/förutsättningar på gymnasiet. Där det står G på mig och jag är nöjd föregås oftast detta G med ett MV på hennes betyg. Ja nästan samtliga faktiskt. Jag inser att jag hade ansetts som en fullständig idiot i Pajalas gymnasium med mina mediokra insatser.

Imorgon sparkas vi upp av klockan för att inte missa viktig tid i backarna i Alperna. -5, sol och ingen vind är prognosen. Dumt att missa. /A

Vorrei un francobollo per favore?

Antingen kollar jag konstant ner i backen. Eller så har jag en mycket selektiv syn, ser bara saker som jag tycker är fina. Vilket fall har jag helt missat att se Torre Velasca. En skyskrapa som ser ut som en 100 meter hög grå jättesvamp (kan vara Milanos fulaste byggnad?) Den ligger alldeles nära min skola och är tydligen väldigt viktig. Osäker på varför.

Idag användes mina nyfunna språkkunskaper till att köpa ett vykort och ett frimärke. Farmor ska få ett vykort från Milano till sin samling. /V

Rekordtid

Okej. Borde kanske sett till att ha hittat den dar bussen som gar via Autostradan lite tidigare. Idag tog jag mig hemifran till skolan pa en timme. Jag kom fram hit jattetidigt. Tur dom har internet har. Och en kaffemaskin.

(Sitter och skriver pa ett italienskt tangentbord, om ni undrar varfor det saknas svenska vokaler) /V

Om att åka lokaltrafik.

Vi bor som sagt i Arese. Arese ligger ungefär 18 km från Milano centrum. Vilket egentligen inte är en så lång sträcka, om man har bil. Med lokaltrafik blir sträckan betydligt längre. Vilket jag fått erfara nu när jag åker in till min italienskakurs varje dag. För att optimera restiden har jag därför börjat undersöka alternativen.

Alternativ 1: Åk med Andreas till hans jobb och ta spårvagnen.
Det här trodde jag skulle vara det optimala alternativet. För det tar bara 10 minuter att åka in till Sandvik med bil. Och då är jag ju i Milano. Bara att ta spårvagnen in, tänkte jag. Så i måndags följde jag med Andreas (mycket tidigt, kl 7.20) till Sandvik, gick in på närmsta tabacheria, köpte mig en biljett, och gick till hållplatsen. Nära och bra. Denna dag valde spårvagnen att inte komma till utsatt plats på utsatt tid, utan den kom en annan väg långt mycket senare (vilket jag som tur var förstod av folkmassans flytt.) Sen tog den 4,5 km långa resan 55 minuter. Efter ca 20 minuter är den oisolerade tramen väldigt kall. Efter 55 minuter var jag stelfrusen. Och redan jättetrött pga den tidiga morgonen.

Alternativ 2: Det går en buss som tar dig till metrostationen QT8.
På tisdagmorgon kl 8.09 står jag vid vår busstation och väntar. Tillsammans med 25 rökande italienska tonåringar. Skulle tro att om någon gjorde en statistisk undersökning med frågan Röker du? bland ungdomar i det här landet skulle nog typ nio av tio svara JA. Och jag, van vid rökfria Sverige blir snabbt påmind om hur det var att vara på krogen år 2002. Inte så trevligt. Som tur är ska dom på en annan buss. Till skolan, antar jag. Såvida dom inte bara står där och skolkar.

Bussen är oftast nästan i tid. Jag hoppar på i början. Sen ska den snirkla sig igenom hela Arese. Ungefär 20 minuter senare är vi äntligen på väg ut. Efter tre minuter tar det stopp. Busschauffören tutar och hytter med näven men inget hjälper. Vi är fast i trafilken. Sen lossnar det litegrann, chauffören accelererar kraftigt, för att snart måsta tvärbromsa igen. Så här håller vi på. Ett bra tag. Med en lätt åksjukekänsla kommer jag till slut fram till metron. För att upptäcka att jag precis missat ett tåg och måste vänta 7 1/2 minut.

Sen går det lättare. Trängs med alla andra på metron en kvart och upp vid Doumen ut i friheten, PUH! Jag är slutligen framme på skolan kl 9.45. Hur lång blev restiden?

Alternativ 3: Ta tåget från Garbagnate.
Bästa sättet att ta sig fram med lokaltrafik i rusningstid är med tåg. Vilket alla poängterat så vänligt. Tyvärr går det inga tåg från Arese. Garbagnate är en stad vars tågstation ligger mindre än 5 km från vår lägenhet. Och med tåget kommer du på 20 minuter in till Doumo. Jättebra, verkligen. Men för att ta mig till Garbagnate måste jag åka buss (eller visst GÅ, men det är inte ett alternativ här.) Och ja, ni förstår. Då är vi där igen. Buss, rusningstrafik. Jag ser framför mig hur jag missar tåget. Så det här är ännu ett obeprövat alternativ.

Alternativ 4: Ett annat färdmedel.
Hade jag en vespa skulle jag snabbt ta mig till tåget och min restid skulle kortas ner till under halvtimmen. Men jag som aldrig ens kört moppe i Kaunisvaara. Skulle jag våga?
En Smartcar skulle kanske vara ett bättre alternativ? Men inklämd mellan två lastbilar är man inte så kaxig.
Taxi. Vore nåt. Mmm. Hmm.
Cykel. Cykel?

Håller mig än så länge till bussalternativet, än så länge. Försöker använda tiden på bussen till att göra läxan, även om det gör mig lätt illamående. Och det ska visst gå en buss via autostradan till metron som jag nu tror jag har lokaliserat hållplatsen för. Imorgon kanske jag får en ny rekordtid in? /V

Come stai?

Här skulle det egentligen kommit ett inlägg som handlade om mina två första dagar på italienskakursen. Om hur det kan ta 55 minuter att färdas fem kilometer. Om hur otroligt kallt det är på tram nr 12. Om hur vi nybörjare står och skriver siffrorna 1-20 i kör på italienska. Om vår hönsmamma/lärare Elena. Om hur det känns att komma hem med en läxa. Om hur trevligt det är. Om hur trött jag är. Men min hjärna är för full av italienska för att jag ens ska kunna tänka på svenska. /V

Nej som makt

Italienare verkar liksom alla andra präglas av sin historia vad gäller ledarstil och auktoritet. Ett perfekt första exempel var när jag skulle dels fixa skype och dels synkronisera min telefon med datorn. På min oskyldiga fråga fick jag ett blankt nej från IT-chefen här i Italien. Jag frågade inte IT-chefen själv om tillstånd utan en av hans underhuggare, underhuggaren frågar chefen fri från ansvar, och chefen säger NEJ!! Det som då skett är:
1. Chefen fick sin makt demonstrerad
2. Underhuggaren fick belöning för sin lojalitet. Samt fortsätta inte ta eget ansvar.
3. Den chockade som fick nej och denna maktdemonstration fick ringa en svensk som fixade allt.

Chefer är ofta, men inte alla, noga med att bevisa sin makt. Och inget är så starkt som att säga nej eller att säga att någon gör fel. I Sverige tycker jag vi kommit ganska långt i att ge personer frihet under ansvar då frihet trots allt är det största ansvaret. Jag har en mängd andra exempel på detta men det blir för långt. Vissa påstår (italienare) att just italienare inte klarar av denna frihet för att det omedelbart leder till anarki. De klarar inte av det. Det kan stämma bra faktiskt. De riktigt gamla anser att en fast hand behövs och att Hitler och Mussolini minsann kunde bringa ordning. Medan de belysta yngre tycker Berlusconi är en dåre som måste avsättas för att installera en riktig demokrati. Märkligt nog har vi ännu inte stött på någon som röstat på Berlusconi. Det ingår nämligen en viss skam att rösta på honom.

Apropå historia och att man följer den. En av de mest rutinerade menar på att tyskarna säljer mest av "högtemp/förgasningsutrustning" av en historisk anledning.
/A

Den som väntar på nåt gott

Idag var en bra dag. Idag var dagen vi äntligen fick kontokort som går att betala med. Och ta ut pengar med. Och som vi har handlat.

Genova, andra försöket

Milanovädret den här tiden på året är så där. Idag bestämde vi oss för att åka dit vädret verkade vara som bäst. Så vi gjorde ett nytt försökGenova.


Milanos låg och pyrde i sin dimgryta. Tur att Garmin visade vägen, för vi såg ingenting.


Sen plötsligt just innan Appeninerna var det nån som drog upp rullgardinen.

Väl framme i Genova var det en annan årstid. Det var vår och kombinationen medelhav och fiskerestauranger fick staden att lukta semester. Till en början var vi kissnödiga, hungriga och tydligen, för tidiga. Allt var stängt och staden slumrade. Ståtliga palats och mysiga gränder är inte så charmiga just då. Men när vi väl ätit var vi nöjda och även Genova hade vaknat till liv.


Stadens loppmarknadssäljare hade vaknat och samlats på ett torg.


Alla soldyrkare hade vaknat och samlats ute vid hamnen.


Och så här vaken var Andreas.

Efter några timmar i staden var min plan att vi skulle upp på ett berg, San Rocco, som tydligen skulle gett en fantasisk vy över hela kusten och en extra stund ute i den sköna solen. Men när vår kära Garmin lurade upp oss bland några riktigt smala slingriga vägar som inte riktigt ledde någonstans sa chaufför Andreas tillslut; Nu vänder vi och åker hem.

Så det gjorde vi. Nästa gång kanske. /V.


Alfapet

Kan låta som ett pensionärsspel i vissa öron. Vilket också är sant. Men det kan vara ganska skönt att avrunda en tacomiddag med lite brädspel. Särskilt med tanka på de olika RAI-kanalerna visar sämre versioner av Tutti Frutti-TV. Därför köpte vi ett sådant här spel när vi var i Sverige sist. Jag, som är en erkänt bra vinnare och en förlorare som alltid visar vinnaren tillbörlig respekt har nu mött en annan slags figur. En dålig vinnare. Detta kan vara fantastiskt frustrerande. Motangreppet på detta är att jag eventuellt är en dålig förlorare.

Hur som helst såg Veronica ut så här efter att ha förlorat i absolut sista omgången med: 309-307, nu står det 2-1 i matcher till undertecknad. Finns dock vissa tveksamheter kring om första matchen var en match, eller en träning. Lätt val för båda hur vi ser på den.


Ibland får man leva på minnena

En dag som idag, när snön ligger blöt på marken. Då kan man inte låta bli att tänka tillbaka på sommaren. Dagarna då det var varmt och skönt och vi var smala, vackra och solbrända.


Och det slutar inte snöa


Lapphandskar

Inte hittat några nya spindlar idag. Antingen har jag hittat alla och slipper se fler åtminstone i några dagar. Eller så har dom hittat nya, bättre gömställen. Andreas är förövrigt lite tveksam till vår nya topbild här på bloggen. Han menar att den är på gränsen till för rosa, för sockersöt. Men inte är den väl rosa? Möjligen laxrosa kanske. Och lax är ju inte det minsta sockersött. Fast laxrosa är en nyans jag inte tror han känner till.

Och igår satte vi ihop vår efterlängtade soffa. Enligt IKEAs alla regler.Tyvärr innebar det att rum nummer fyra ser ut så här. Numera kallad för Gothrummet. Skulle kunna aspirera på att heta Skräprummet, men så fort dom behagar ställa tillbaka behållaren för wellpapp i soprummet ska nog kartongen försvinna. Svårare att lösa är dom två stora asen till skinnsoffor. Var gömmer man dom?Det snöar ymnigt nu. Lapphandskar. Hoppas det inte innebär att bilen med sommardäck måste stå stilla i helgen. /V


Se det snöar


Hallelujah!

Jag lovade Andreas att jag skulle ropa hallelujah av lycka om leveransen kom inom utsatt tid. Och nu är den här! Leverad av två korta män som slet blod. Med tjugominuters marginal. Så jag hoppar och tjoar här i lägenheten. Husarresten är över.Har roat mig med att byta topbild. En bild min kära rojalistälskande farmor skulle vara stolt över. /V

En dag i väntan

Idag så kommer den. Äntligen! För igår fick Andreas ett samtal från IKEA, dom ska leverera vår soffa idag nångång mellan 9 och 13. Vilket säkert likagärna kan betyda nångång mellan 9 och 17, om vi tänker på våra erfarenheter hittills av det här landets leveranser. Men idag så kommer den, förhoppningsvis. Och jag vågar inte ens gå ut med soporna av rädsla att missa den avgörande signalen på porttelefonen. Idag kan man säga att jag sitter hemma med fotboja.


Denna onödigt stora och fula porttelefon lämnar jag inte utom hörhåll idag.

/VDet går bra nu...

Scenario 1: Smooth ride hem, bli upphämtad på terminal 1 Departures på Malpensa av numera och alltid körsäker Veronica. Sova skönt i egen säng i lagom tid. Vi kör hämtning på departures eftersomsom det är ett svart hål om man försöker hitta till Arrivo som endast framkallar en deja vu-känsla av att åka runt runt.
Scenario 2: Trösta taxichauffören som just lämnat av sin 18åriga dotter på London flygplats för att hon ska på sitt livs första långresa. Ensam. Till Australien för att ta det lugnt, jobba kanske, kanske röka svampar, kanske bli ihop med surfare (samme surfares 44e kvinnliga bekant under endast februari), kanske komma tillbaka. Jag gav inte alla detaljer utan förklarade storheten av internet och skype. Hur vi brukar sätta brorsan via skype vid julbordet där han sitter i julutstyrsel och dricker snaps till frukost. Han såg genast muntrare ut och lovade att vara vaken vilken tid på dygnet som helst och började samtidigt se problem i att blåsa ut ljus virtuellt på hennes födelsedagstårta.
Efter denna fina resa kan man blir försenad 2 h, pga att avisningsutrustningen bestod av att Udo´s brorsa i bagagehanteringen glömt köpa utblandad spolarvätska på Shell och medelst trasa svepa in planet med detta. Följden blir att missa ännu en flight och få sova på en flygplats i Munchen. Kanske finns ett flyg, kanske inte. Mannen som är flygvärdinna (ja, inte steward, han är flygvärdinna) förklarade mycket trevligt att jag är rökt. Hans glada uppsyn går inte att vara arg på. Ingen ombord på planet heller dessutom. Finns viktigare saker. Kan dock se framför mig hur GW Perssons karaktär Bäckström hade sett denna man. Ord som korvryttare och skinkprins hade säkerligen funnits med. Onödig tid borta gör att man inser hur högt man värderar bra tid hemma. Bra lärdom.
/A
Scenario 1: Smooth ride hem, bli upphämtad på terminal 1 Departures på Malpensa av numera och alltid körsäker Veronica. Sova skönt i egen säng i lagom tid. Vi kör hämtning på departures eftersom det är ett svart hål om man försöker hitta till Arrivo som endast framkallar en deja vu-känsla av att åka runt runt.

Scenario 2
: Trösta taxichauffören som just lämnat av sin 18åriga dotter på London flygplats för att hon ska på sitt livs första långresa. Ensam. Till Australien för att ta det lugnt, jobba kanske, kanske röka svampar, kanske bli ihop med surfare (samme surfares 44e kvinnliga bekant under endast februari), kanske komma tillbaka. Jag gav inte alla detaljer utan förklarade storheten av internet och skype. Hur vi brukar sätta brorsan via skype vid julbordet där han sitter i julutstyrsel och dricker snaps till frukost. Han såg genast muntrare ut och lovade att vara vaken vilken tid på dygnet som helst och började samtidigt se problem i att blåsa ut ljus virtuellt på hennes födelsedagstårta.

Efter denna fina resa kan man blir försenad 2 h, pga att avisningsutrustningen bestod av att Udo´s brorsa i bagagehanteringen glömt köpa utblandad spolarvätska på Shell och medelst trasa svepa in planet med detta. Följden blir att missa ännu en flight och få sova på en flygplats i Munchen. Kanske finns ett flyg, kanske inte. Mannen som är flygvärdinna (ja, inte steward, han är flygvärdinna) förklarade mycket trevligt att jag är rökt. Hans glada uppsyn går inte att vara arg på. Ingen ombord på planet heller dessutom. Finns viktigare saker. Kan dock se framför mig hur GW Perssons karaktär Bäckström hade sett denna man. Ord som korvryttare och skinkprins hade säkerligen funnits med. Onödig tid borta gör att man inser hur högt man värderar bra tid hemma. Bra lärdom som jag visste redan.

Som tur var sade flygvärdinnan tillika mannen att allt var lugnt för mig. Med det menade han tydligen att jag skulle åka med en potentiell rånmördare till Munchens förorter och sova på nedre botten tillsammans med 4 fiskodlare.

/A

Vi är inte ensamma

Tydligen är det inte bara jag och Andreas som trivs väldigt bra i lägenheten. Varje dag stöter jag på en ny kompis som vill bo i nån av alla våra vrår och hörn. Alldeles stilla sitter den där och tror jag inte ska märka den och dens långa taniga ben och knappnålsstora kropp. Men jag ser den. Ha! Och ännu en gång blir det ett tillskott i vår spindelkyrkogård, dammsugaren. Det gäller att visa vem som bestämmer.

Jag tror mig ha hört att ett hus med spindlar är ett friskt hus, så jag försöker se dom som något positivt. Som  förvisso ger mig rysningar men också gör att vi aldrig har damm i hörnen. Jag hoppas bara krypen inte blir större till sommaren. /V


Italian course

Oj oj. Snart börjar det! Snart ska Ms Rova ta plats vid skolbänken.

Dear Ms Rova,
My name is Caterina Tricarico and I received your contact details from your company. We are very happy to welcome you to our school next Monday, 8th February 2010. You will have lesson from Monday to Friday from 10 to 13,15 with 15 minutes break.Before joining the group, students will have a course presentation at 10,00 o'clock.
The school is located in Piazza Erculea 9, near MM Missori on Linea 3 and MM Duomo in Linea 1.

If you need further information, please contact me.

Best regards,
Caterina Tricarico
Registration Office
International House Milano

Blocket på italienska

Heter visst subito. Och jag som trodde Blocket var en typiskt svensk företeelse. Tänk så fel jag hade. /V


Åter i Arese

Kom tillbaka till lägenheten igår, och kunde tacksamt konstatera att Andreas inte ställt till med allt för mycket i min frånvaro. Har inget att berätta så jag kan alltid berätta om vädret. För efter att ha varit i ett Luleå i vinterkaos några dagar var dagens uppdragning av persiennerna ett riktigt nöje. Nollgradigt, strålande solsken och årets andra ljuschockupplevelse. Nu börjar man ana att våren kommer så småningom.

Funderar på att packa upp resväskan som innehåller kaffe, Alfapet, mandelmassa, tacokrydda och två hela säsonger av Mad men (tack mamma!). Synd bara att det alltid ska vara så tråkigt att packa upp. Snäppet tråkigare än att packa ner faktiskt. /V 

RSS 2.0