Saker vi INTE kommer sakna

Tänkte först göra en lista över saker vi kommer att sakna. Men för att göra flytten tillbaka till Sverige lite lättare, listar vi här saker vi inte kommer sakna med Italien.

Avsaknad av elektricitet - Du vänjer dig, men det är fortfarande lite irriterande att inte kunna slå på ugnen och tvättmaskinen samtidigt. Eller dammsuga samtidigt som du brygger kaffe.
Byåkratin - Exempel på den exempellöst dåliga och tröga byråkratin har vi tagit upp tidigare.
Comune Arese - Vi hänvisar till följande inlägg och säger inget mer: irritation
Dimman - Gröten som ligger tät och fuktig från november till februari kan vi leva utan.
Esselunga - När ska de lära sig att använda båda banden i kassorna, samt tillåta folk att dra kortet så där smidigt INNAN alla varor är igenom. Och när ska de installera nya öronvänliga ljudsystem? Kommer inte sakna Esselunga.
Fastweb - som får representera alla företag som inte vet vad ordet Serviceminded betyder. 
Gorla - Andreas tveksamma husläkare som slog honom 3 gånger hårt i ryggen och skrev ut alvedon.
Hotellfrukostarna - Nutella och kakor är inte ett bra sätt att starta morgonen. Italienare tycks gilla när brödet är så där lagom torrt och skorpigt på ytan. Det gör inte vi. Croissanterna kan vi däremot ta med oss.
Insekterna - Insekterna i allmänhet. Spindlarna i synnerhet.
Jackorna - av dun. De tajta, korta och glansiga dunjackorna. Men vad vet vi, det kanske är "hett". Men varför behövs de när det är 20 grader varmt ute?
Köer - I mataffärer, på vägar, i tunnelbanan, och fanimej överallt. I ett land lite mindre än Sverige fast med 70 miljoner människor kanske det blir så. 
Lunchstängt - Är ju ett jädra påhitt. Och vem äter lunch i två timmar? (Ja, vi själva uppskattar ju det, men det betyder inte att andra ska ha ledigt)
Mynten - 1 centare. 2 centare. 5 centare. 10 centare. Så mycket grus som vår stackars apa till spargris fått svälja. Nu är den jättefull. Och de har inget system som gör att man kan växla in dessa. Banken vill ju inte ha dom.
Non aperto - Söndagsstängda mataffärer är ett otyg.
Ost - Vart fanns den ost som man kunde hyvla och lägga på mackor? Dock kanske det kompenseras med all annan ost som finns tillgänglig.
Poste italiane - De flesta italienare litar inte på saker som internetbanken. De föredrar att göra sina bankärrenden på posten. Det gör inte vi.
QT8 - Där vi nästan fick en lägenhet, men det var bra, för där ville vi ändå inte bo.
Rai, uno due etc... - Ja, det där med TV här begrep vi aldrig riktigt. Inte bara på grund av språket. 
Språket - italienska är vackert och det är roligt att lära sig ett nytt språk. Men det är också ett ganska svårt språk, speciellt när man inte riktigt kan. Det ska ändå bli trevligt att kunna kommunicera obehindrat.
TV - Ok, vi hade inte ens TV de sista året, men ändå, den var uppseendeväckande dålig. 
Underskrifter - Försök att skriva under ett papper med svart bläck. Tänk om, gör rätt. Och skriv sedan på 10 papper till där teckenstorleken är ofattbart liten. 
Värmeregleringen - Här är det olagligt att värma upp lägenheterna viss tid under året, oavsett utomhustemperatur. Och standard att helt slå av värmen på nätterna. Kommer inte att sakna att frysa när man är inomhus.
X
Y
Zigenarna - Som hänger utanför Viridea (som vi kommer sakna). Som tigger om dina pengar samtidigt som de snor din mobiltelefon.
Ångesten - över att behöva gå till Comune Arese.
Ärligt talat - Vi kommer verkligen sakna Italien
Öl - Det finns det ju gott om i Sverige. Sverige, vårt fosterland.

Kommentarer
Postat av: Jaroq

Det var ett bra tag jag tittade in på Er sida - ser att Ni är på väg bort...

men tänkte end kommentera TV - italiensk Tv är bra mkt bättre än Svensk (tv) ok - klart är att kunna språket - ÄR en fördel :) men det finns många fler BRA kulturprogram på RAI (än SvT) mina favoriter är tex. Linea Blu - Italien är ju ett kustland - aldrig sett ens ett liknande (seriös) prg serie producerat av Sveriges television! Sverige har ju också mkr kust! Linea Verde - som är ett liknande pgr, men talar om inlandet... Sedan finns det flera andra bra (kunskaps) pgr som talar om allt möjligt, Städer - Konst - Människor, etc För att inte tala om alla dessa ”kostym” filmer av gamla italienska ( och utrikiska) klassiska romaner -

Visst har även ital tv har många sk. lek o humor prg, ”såpor” etc. - men dessa är fritt val :p och är ju ETT sätt för ”nybörjare” att öva upp italienskan - om inte annat ;)

Jag är iaf GLAD att ha tillgång till RAI - äv. när jag befinner mig i Sthlm(!) Och för mig helt ”ovetenskapligt” de länder jag bott i/sett tv i - är nog ”bara” den spanska televisionen - tråkigare/långsammare ÄN den svenska :)

Cari Saluti Jaroq

PS: Fortsätter Ni att blogga - även - från Sv.?!

2012-04-02 @ 23:46:11
Postat av: Andreas

Nej, vi slutar blogga efter ditt inlägg och ser istället fram emot att läsa din egen "besserwisser"-blogg.

2012-05-10 @ 11:22:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0